Skarp kritik mot Macchiariniartikel

2016-07-13 07:46  
Paolo Macchiarini, år 2012. Foto: New Press Photo / Splash News

Skandalkirurgen Paolo Macchiarini får skarp kritik för en vetenskaplig artikel.

– Jag blev förvånad över hur många brister som fanns i den, säger Eva Ekblad, professor vid Lunds universitet.

Den omstridda artikeln beskriver hur odlade matstrupar transplanterats på råttor och publicerades i Nature Communications 2014.

Eva Ekblad fick i uppdrag av Expertgruppen för oredlighet i forskning i mars i år att granska artikeln. Hon hittar flera punkter där hon anser att huvudförfattaren gjort sig skyldig till vetenskaplig oredlighet.

– Vi får till exempel inte ut rådata som man måste lämna ut och vi får inte ut försöksdjursjournalerna, säger hon till TT.

En annan punkt som kritiseras är att Macchiarini avvikit från det försöksdjursetiska tillståndet.

Artikeln anmäldes redan 2014. Granskaren den gången ansåg att huvudförfattaren på en punkt gjort sig skyldig till vetenskaplig oredlighet, men Karolinska institutets dåvarande rektor Anders Hamsten friade Macchiarini från misstanken.

Eva Ekblads granskning ska nu skickas ut till alla berörda så att de kan lämna sina yttranden. Därefter ska Expertgruppen för oredlighet i forskning skriva sitt slutliga yttrande till Karolinska institutet.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: KI Macchiarini

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer