Skånska humlor på export

2016-05-13 07:52  
Foto: Pixabay

Brittiska forskare har även i år fångat in humledrottningar i Skåne i ett försök att bygga upp en ny population av vallhumlor i södra England.

Elva brittiska forskare har i veckan varit i Landskrona, Lund och Ystad och ett 50-tal dräktiga vallhumledrottningar fångades in, rapporterar Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Humlorna transporteras i kyl i en skåpbil till England där de kommer att sitta i karantän i åtminstone två veckor innan de kan släppas ut.

Det är femte året i rad, och det sista, som skånska humlor fångas in. I England ansågs vallhumlan fram tills nyligen utdöd.

– Vi har återvänt varje år för att vi velat ha en stor mångfald, om vi bara gjort det i ett par år hade vi inte haft så stor genetisk spännvidd. Men genom att komma tillbaka i fem år har vi lyckats mixa bakgrunderna samtidigt som vi utökat populationen i England, säger Nikki Gammans, som lett projektet, till P4 Malmöhus.

Mer om: Insekter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer