Sjuka barn inte mer mottagliga för covid-19

2020-05-07 07:59  
"Barncancerläkare har rapporterat att det är oväntat få barn med cancer som har drabbats av covid-19", säger Ulrika Ådén, professor i barnmedicin vid Karolinska institutet. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Barn verkar klara av covid-19 bättre än vuxna. Det ser dessutom ut som att barn med bakomliggande sjukdomar inte nödvändigtvis lider av en ökad risk att bli svårt sjuka i covid-19, rapporterar Sveriges Radios Vetenskapsradion.

Barncancerläkare har rapporterat att det är oväntat få barn med cancer som har drabbats av covid-19. Det gäller både internationellt och i Sverige, säger Ulrika Ådén, professor i barnmedicin vid Karolinska institutet, till radion.

Det gäller även barn med andra sjukdomar.

– Från barnreumatologerna, som har hand om barn med inflammatoriska sjukdomar hör vi samma sak. Att de här barnen inte är mer mottagliga för virus än andra och att de inte får svårare sjukdomsbild, säger Ulrika Ådén.

Läs mer: Jakten på coronavaccin: De har nyckelroll i unika kraftsamlingen

– Det gäller också barn som har immunbristsjukdomar, alltså ärftliga sjukdomar där de har immunbrister.

Att barn med bakomliggande sjukdomar inte drabbats hårt kan också bero på att de skyddats väl från viruset, enligt Ulrika Ådén.

– Men det finns å andra sidan ingenting som tyder på att de är extra känsliga för just det här viruset, säger hon.

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer