Sju miljoner till företaget som vill rädda världen

2007-11-27 16:03  
Magnus Hivert, Nanofreeze.

- Vår vision är att rädda världen, säger Magnus Hivert, grundare av det unga cleantech-bolaget Nanofreeze i Lund vars kylchip kan omvandla spillvärme till elektricitet. I dag fick Nanofreeze 7,4 miljoner kronor i nytt riskkapital.

Magnus Hivert, som hette Larsson i efternamn fram till i somras då han tog sin hustrus franska efternamn, hoppas kunna ha sina patentsökta kylchip ute på marknaden om tre år.

Då ska de kunna driva de termoelektriska kylskåp som används på hotell, i husvagnar och på båtar, värma eller kyla bilsäten, kyla datorer och mobiltelefoner och hålla rätt temperatur på lasrar och medicinska instrument.

- Två tredjedelar av all energi går förlorad i spillvärme. Att ta vara på spillvärmen är en stor utmaning, säger Magnus Hivert.

10-15 gånger effektivare
Nanofreeze Technologies grundades för två år sedan av Magnus Hivert och Erik Ryding vid Lunds tekniska högskola LTH på deras forskning om termoelektriska element, så kallade Peltier-element.

Peltier-effekten fungerar så att när en elektrisk ström går igenommaterialet blir ena sidan kall och den andra varm.

Men Magnus Hivert har utvecklat ett nytt material som utnyttjar mindre än en tiondel av den energi som dagens Peltier-material kräver för att få denna kyla-värme-funktion.

Den patentsökta produkten, som nu testas i labbmiljö, är ett litet, tunt kylchip som är uppbyggt med nanoteknik. Chipet är bara några millimeter tjockt och ett par kvadratcentimeter stort. Man kan bygga större element med flera chip sammankopplade som solceller i en solpanel.

Genom att lägga på en elektrisk ström kan det antingen kyla något som ska kylas eller värma något som ska värmas.

Bilen producerar sin egen el
Chipet fungerar också omvänt – genom att placera chipet på en värmekälla kan värmen omvandlas till elektricitet.

- Om man använder det på bilmotorer och avgasrör kan man driva bilens elsystem eller hybridsystem, säger Magnus Hivert.

Nästa år räknar han med att chipet kommer att kunna byggas in i olika prototyper ute hos kunder.

Nanofreeze har vuxit upp hos Ideon Innovation i Lund. Förra året placerade Nanofreeze sig som en av tio finalister i Vinnovas tävling Vinnu och fick 300.000 kronor. Nanofreeze var också en av 15 finalister i Halmstads årliga miljöinnovationstävling.

Nu får företag sin första dos riskkapital från Northzone Ventures och Teknoseed. Totalt 7,4 miljoner kronor.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer