Självlysande aluminium visar vägen

2011-05-10 12:21  
Christoffer Hansson, Yibing Qiao och Khaled Atta. Foto: Foto Anna Sigvardsson

Aluminium som lyser av sig själv i mörker. En ny svensk teknik ska ge tillförlitliga utrymningsskyltar.

Elektriska nödbelysningar kan slås ut vid katastrofer, och i många länder ersätts de därför med självlysande målarfärg. Entreprenörerna på Alusera i Göteborg utvecklar ett billigare och mer slitstarkt alternativ: aluminium som blir självlysande i mörker. 

- Vår teknik är 60 procent billigare jämfört med att måla slingor och skyltar med självlysande färg. Aluminium har dessutom extremt hårt ytskikt och kan användas på utsatta ställen som dörrhandtag och trappkantslister utan att nötas bort, säger Christoffer Hansson, blivande vd på Alusera.

Än så länge drivs Alusera som ett projekt av tre studenter som om en månad tar examen från entreprenörsutbildningen på Handelshögskolans i Göteborg. De planerar att starta ett bolag för att kommersialisera en innovation av Knut Irgum, professor vid Umeå universitet.

Detaljerna kring den patentsökta tillverkningsmetoden avslöjas inte. Men det rör sig inte om en ytbeläggning. I stället blandas sällsynta jordartsmetaller in i aluminium vid tillverkningen. Det gör att metallen absorberar ljus från sol eller lampor. När det sedan blir mörkt så avges ljus i några timmar.

Självlysande målarfärger innehåller också sällsynta jordartsmetaller som absorberar och avger ljus. Men enligt Christoffer Hansson ger Alusera metod betydligt mindre spill av de dyrbara råvarorna.

I sommar ska en prototyp vara färdig att visas upp, och nästa år ska företaget ha en produkt att sälja. Först måste företaget ta in kapital.

Venture Cup Väst

Alusera vann i början av maj regionfinalen i Venture Cup Väst och belönades med 200 000 kronor. Andrapriset gick till Virtual Trainer, en användarvänlig virtuell instruktör för träningsanläggningar. På tredjeplats som Chocowins, en ny metod för att tillverka choklad av hög kvalité utan energikrävande värmebehandling.

Slutfinalen i den rikstäckande entreprenörstävlingen avgörs i Stockholm i början av juni.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer