Singapore först ut – godkänner labbodlat kött

2020-12-02 07:40  
Odlad kyckling kan serveras i Singapore. På bilden traditionell kyckling. Arkivbild. Foto: Leif R Jansson / TT

Kycklingkött som odlats i laboratorium kommer för första gången att få säljas. Singapore ger grönt ljus till labbköttet, som det första landet i världen.

Köttliknande produkter baserade på växter har funnits ute på marknaden ett bra tag, men det här är första gången som så kallat rent eller odlat kött godkänts.

Det amerikanska företaget Eat Just uppger att dess kött, som skapats av muskelceller från djur och sedan får växa till i bioreaktorer, numera får säljas i stadsstaten.

Enligt Eat Just är det "ett genombrott för den globala livsmedelsindustrin" när man söker mindre miljöskadliga sätt att producera kött.

Läs mer: Avfall på tallriken? Ja, som svamp

Enligt bolaget kommer köttet att säljas som nuggets och priset ska hamna i nivå med finare kycklingkött.

Globalt håller flera tiotals företag så att ta fram labbodlat fisk-, nöt- och kycklingkött, med förhoppning att knipa marknadsandelar i en ny nisch som enligt banken Barclays kan komma att vara värd närmare motsvarande 1 200 miljarder kronor 2029.

Mer om: Kyckling Kött

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer