Innovation

Simulerar framtiden för Big Pharma

"Vi ser nästan obegränsade möjligheter för den här produkten, så länge vi kan fortsätta attrahera spjutspetskompetens inom matematik och programutveckling", säger Captarios vd Johannes Vänngård. Foto: Wesley Overklift

Innovationsföretaget Captario har tagit in 50 miljoner kronor för att vidareutveckla sitt beslutsstödsystem SUM. Systemet åskådliggör risker och möjligheter i komplexa läkemedelsprojekt genom matematiska analyser, modeller och simuleringar.

Publicerad

Sedan tidigare har Captario sitt beslutsstödsystem Strategic Uncertainty Management (Captario SUM) på skarpt kontrakt hos läkemedelsjätten Novartis, och i pilotprojekt hos fyra andra stora läkemedelsbolag. Nu har de tagit in 50 miljoner kronor i en emission där investmentbolaget AB Spiltan är största institutionella investerare. Bakom investeringen står även Captarios befintliga ägarskara med Almi Invest i spetsen, samt en rad nya investerare. 

– Vi har två mål med detta: dels att öka närvaron i USA, där flera av de största läkemedelsbolagen finns, och dels att accelerera produktutvecklingen av SUM hemma i Sverige, säger Captarios vd och medgrundare Johannes Vänngård.

Att utveckla ett nytt läkemedel är en tidskrävande, dyr och komplicerad process, och längs vägen måste många svåra och avgörande beslut fattas.

– Utvecklingsprocessen, som startar efter det att du forskat fram en verksam substans och tagit patentet, tar oftast omkring tio år och kostar ungefär en miljard dollar innan den nya medicinen kommer ut på apotekshyllorna. Och den genomsnittliga chansen att lyckas är cirka fem procent. Det handlar om väldigt mycket pengar och väldigt mycket risk, sammanfattar Johannes Vänngård. Kostnaderna är dessutom ökande, samtidigt som lönsamheten sjunker.

– På senare år har ökade myndighetskrav gjort utvecklingsprocessen dyrare, och i andra änden har betalningsvilligheten minskat hos myndigheter och försäkringsbolag. Läkemedelsbolagen måste helt enkelt vara mer strategiska idag, säger Johannes Vänngård.

Viktigt att ta strategiska beslut för framtiden

Processen omfattar mängder av parametrar som måste tas med i beräkningen.

– Ett exempel på strategiska beslut kan vara: ska vi utveckla det här läkemedlet mot en bred population, det vill säga sikta på en större marknad? Eller ska vi utveckla den mot en smalare patientgrupp, alltså få större chans att medicinen har god effekt? I SUM kan man spela upp olika scenarier, fånga all komplexiteten och låta matematiska analyser peka på värde- och riskdrivande faktorer. Enkelt uttryckt – mejsla fram det bästa sättet att utveckla en viss medicin, säger Johannes Vänngård.

Han uppger att SUM ofta hjälpt till att finna vägar som ökar ett läkemedels värde med tiotals miljoner dollar.

– Vi ser nästan obegränsade möjligheter för den här produkten, så länge vi kan fortsätta attrahera spjutspetskompetens inom matematik och programutveckling, säger Johannes Vänngård.

Captario AB

Captario AB är en Göteborgsbaserad SaaS-leverantör (Software as a Service), som utvecklar Captario SUM: ett beslutstödsystem för läkemedelsutveckling och långsiktig strategisk planering i läkemedelsbranschen. Med hjälp av modeller och simulering åskådliggörs risker och möjligheter i ett läkemedelsprojekt och hela läkemedelsportföljer, med syfte att maximera avkastning och patientnytta. Bolaget bildades 2012 av Johannes Vänngård, Mikael Palmblad, Ingela Nylander och Fredrik Celin, samtliga med bakgrund på Astrazeneca. Idag är man 15 anställda och räknar med en försäljning på 15 miljoner kronor 2018.