Silvertyget dödar sjukhusbakterier

2014-05-08 11:15  

Textilier som behandlas med en ny typ av halvledande silver får bakteriedödande egenskaper med långtidsverkan.

Att silver har antibakteriella egenskaper än känt sedan länge. Metallen avger silverjoner när den kommer i kontakt med kroppsvätskor, och dessa joner är giftiga och antibakteriella egenskaper.

Forskare vid RMIT-universitetet i Australien har letat efter ett material som har bättre långtidsverkan än metalliskt silver. Forskaren Vipul Bansal upptäckte att organiskt material med halvledande egenskaper som har bättre effekt.

Nanotrådar av Ag-TCNQ (tetracyanoquinodimethane) odlades på textilier, och visade sig avge silverjoner mycket långsamt, vilket ger en långvarig antibakteriell effekt.

I den fortsatta forskningen ska man ta fram nanopartiklar som är effektiva mot bakterier som ger infektioner, men som inte dödar mänskliga celler.

- Silver kan användas på ett säkert sätt för biomedicinska tillämpningar genom att ytkemin på nanopartiklarna kontrolleras, säger Vipul Bansal.

Resultaten har publicerats i tidskriften Advanced Functional Materials.

Håkan Abrahamson

Mer om: Silver

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer