Sensorn kan lukta sig till om mjölken är drickbar

2019-05-08 07:31  
Sensorn känner om mjölken är dålig – nu vill forskarna få till ett samarbete med matindustrin. Foto: Mehrshad Rajabi/Washington State University

Washington State University har tagit fram en sensor där nanopartiklar känner på doften om mjölken är på väg att bli dålig. Nu vill forskarna se den inbyggd i förpackningen.

För några årtionden sedan rullades ett klipp på SVT där vi ombads att inte slentrianmässigt slänga bort mjölk bara för att utgångsdatumet var passerat. Vi uppmanades att titta – och lukta. I dag är det förmodligen bara de äldsta generationerna som använder sina sinnen för att avgöra om matvaror verkligen har blivit otjänliga, och följaktligen hamnar kopiösa mängder i soporna. FN:s organisation för mat och jordbruk uppskattar att en tredjedel av livsmedlen avsedda för människor slängs.

Vid Washington State University har the Department of Biological Systems Engineering tillsammans med ett antal andra avdelningar tagit fram en lösning för den vita drycken. Det är en kemisk sensor, täckt av nanopartiklar, som kan dofta sig till om mjölken fortfarande är drickbar.

Nanopartiklarna reagerar på den gas som indikerar bakterietillväxt, och sensorn behöver följaktligen inte vidröra mjölken. Om den upptäcker dåliga gaser så byter sensorn färg.

Läs mer: Burger King storsatsar på genetiskt framställda hamburgaren

I dagsläget kan tekniken bara berätta huruvida mjölken är ok eller dålig. Nästa steg för forskarteamet är att hitta ett sätt att visuellt visa hur lång livslängd mjölken har kvar. För som den gamla informationsfilmen på SVT försökte säga påverkas mjölkens livslängd av en mängd faktorer. På våra breddgrader sätts bäst före-datumet med god marginal, men i varma länder kan saker hända snabbt.

– Utgångsdatumet på kylda och frysta produkter är bara träffsäkert om varan har förvarats vid en korrekt temperatur hela tiden. Felaktigt hållna temperaturer eller att produkten har tillbringat tid i en temperatur som överstiger den angivna är väldigt vanligt. Och det kan hända under transport, eller om en kund blir fördröjd på vägen hem från butiken, säger Shyam Sablani, professor vid Department of Biological Systems Engineering på universitetets hemsida.

Läs mer: Hur stor effekt måste skidåkaren utveckla?

Nu hoppas han att man ska kunna få till ett samarbete med matindustrin för att universitetets sensor ska kunna byggas in i kapsylen till mjölkflaskor.

John Edgren

Mer om: Mjölk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer