Sensor mäter glukosnivån under huden

2016-11-18 10:39  
Ett implantat placeras under huden och mäter glukosnivån i den så kallade interstitiella vätskan. Ovanpå huden fästs en sändare som vibrerar vid för höga eller för låga glukosnivåer. Sändaren är kopplad till en app, där mätresultat visas. Foto: Senseonics

Tre diabetespatienter i Sverige testar en ny typ av glukosmätare där en sensor kan sitta under huden i tre månader.

Personer med diabetes typ 1 måste flera gånger per dygn hålla koll på bodsockernivån i blodet. Traditionellt har det skett genom att sticka sig i fingret och läsa av nivån med hjälp av en remsa.

Nu finns flera typer av blodsockermätare som mer kontinuerligt mäter blodsockernivån via en sensor som sätts utanpå kroppen eller som ett litet implantat. Nackdelen ar varit att sensorerna måste bytas ganska ofta – med några dagars eller någon veckas mellanrum.

Nu har en ny typ av mätare utvecklats, där en sensor som sätts in under huden kan vara kvar i 90 dagar.

Glykosmätaren Eversense har tagits fram av det amerikanska företaget Senseonics. Tidigare i år fick mätaren sin CE-märkning, och nu lanseras produkten på olika håll i världen. I Sverige har tre personer med typ 1-diabetes fått börja använda mätaren.

– Det är superbra. Man slipper sticka sig så mycket i fingret. Det går automatiskt till mobilen och det är jättesmidigt, säger Pontus Nyström, en av personerna, till P4 Örebro.

Läs mer:

Läs mer: Få koll på blodsockret med hjälp av radiovågor

Implantatet mäter glukosnivån i vätskan under huden. Ovanpå huden sätts en sändare, som kan vibrera vid för höga eller för låga glukosnivåer. Den är kopplad till en mobilapp, där mätresultat visas.

– Den här typen av mätare har stora fördelar. Speciellt för personer som har stora svängningar i blodsockernivåerna. De svängningarna kan nu minimeras och I förlängningen ger det ökad trygghet och bättre livskvalitet. Trenden går mot den här typen av mätare och om några år har antagligen alla som behöver kontrollera sitt värde ofta den här typen av mätare, säger Erik Schwarcz, överläkare på medicinkliniken på sjukhuset i Örebro, i en artikel på sjukhusets hemsida.

Helt klarar sig patienterna dock inte utan blod – två gånger per dag ska de kontrollera blodsockret med ett vanligt stick i fingret.

Anna Orring

Mer om: Diabetes

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer