Innovation

Sensor kan smaka av viner

Har rödvinet en fruktig smak eller är det kanske mer kryddigt och mustigt? Svaret kan snart ges av en nanosensor bättre lämpad för jobbet än en vinprovare.

En vinkritiker sätter kanske glaset med bourgogne i halsen nu. Forskare i Århus, Danmark, har skapat vad som kan liknas vid en artificiell tunga, en nanosensor. Den kan i sin tur mäta effekten av astringens, den sträva och strama känslan som du kan känna i munnen av en klunk rödvin.

Detta är första gången som man lyckats utveckla en sensor som inte bara mäter mängden proteiner och molekyler utan också själva effekten.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här