Sensor kan smaka av viner

2014-09-24 08:03  

Har rödvinet en fruktig smak eller är det kanske mer kryddigt och mustigt? Svaret kan snart ges av en nanosensor bättre lämpad för jobbet än en vinprovare.

En vinkritiker sätter kanske glaset med bourgogne i halsen nu. Forskare i Århus, Danmark, har skapat vad som kan liknas vid en artificiell tunga, en nanosensor. Den kan i sin tur mäta effekten av astringens, den sträva och strama känslan som du kan känna i munnen av en klunk rödvin.

Detta är första gången som man lyckats utveckla en sensor som inte bara mäter mängden proteiner och molekyler utan också själva effekten.

Forskarna poängterar även betydelsen av att ha smaklökar som inte har några förutfattade meningar om hur bra eller dåligt vinet är.

Ska då världens vinprovare hålla andan inför att bli ersatta av robotar?

Inte alls, enligt forskarlaget i Danmark.

– Vi vill inte att det här ska ersätta vinprovaren. Vi ser det här som ett verktyg som är nyttigt i vinproduktionen, säger Joana Guerreiro, författare till den vetenskapliga artikel som publiceras i ACS Nano.

Med hjälp av sensorn är det tänkt att vinproducenter ska få hjälp att hitta rätt smakkombination redan under produktionsprocessen.

Mer om: Sensor Nano

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer