Se världens snabbaste acceleration

2008-09-19 10:13  

Med hjälp av en avancerad höghastighetskamera har naturens snabbaste acceleration fångats på film. Det är en svamp som slår alla andra snabbflygare med hästlängder.

Forskare vid Miami University i Ohio har filmat hur minimala svamporganismer, som lever på dynga, skjuter iväg sina sporer med otrolig hastighet. Tack vare en höghastighetskamera som tar 250 000 bilder per sekund ser man tydligt hur en vattenpistolsliknande mekanism avfyrar sporerna som är mellan 10 och 500 mikrometer.

- Ena sekunden sitter de still på en komocka, en miljondels sekund senare förflyttar de sig med en hastighet av 25 meter per sekund, säger forskaren Nicholas Money till New Scientist.

Forskargruppen har uppmätt accelerationer på upp till 180 000 g, vilket sägs vara den snabbaste accelerationen som noterats i naturen. För att man ska begripa hur fort det är jämför forskarna med hur snabbt en människa på 180 centimeter skulle behöva accelerera för att få en motsvarande fartökning i förhållande till sin längd. En sekund efter start skulle man vara uppe i 5 000 gånger ljudets hastighet.

Varför har sporerna så bråttom då? Förklaringen är att svamporganismerna lever i dynga, men för att föröka sig måste sporerna ätas upp av en växtätare. Få djur vill dock beta nära sin egen dynga. Det har svamparna löst genom att skjuta iväg sporerna några meter.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer