Se världens minsta transistor blinka

2008-04-25 13:20  
Dr Ponomarenko visar upp rekord-kretsen.

Den är en atom tjock och tio atomer bred. Och den blinkar. Se världens minsta transistor, tillverkad i tvådimensionell grafit.

En grupp forskare vid University of Manchester har lyckats tillverka minimal elektronik i materialet grafén där de enskilda transistorerna är en atom tjocka och tio atomer breda. Världsrekord, säger forskarna själva.

De visar exempelvis upp blinkande lcd-element med elektroder tillverkade i grafén, ett materialet som består av ett hönsnätsliknande lager av grafit, endast en atom tjockt.

Forskargruppen använde etablerade litografimetoder för att karva ut transistorer i nanometerskala från en enda grafén-kristall. Deras framsteg har publicerats i tidskriften Science.

Men än är det långt kvar till massproduktion av grafénkretsar.

– Det är för tidigt att utlova superdatorer i grafén, konstaterar professor Andre Geim i ett uttalande.

Grafén är ett av de hetaste materialen inom halvledarforskningen just nu. Orsaken är de extremt goda elektriska egenskaperna. Till skillnad från andra material, inklusive kisel, är grafén stabilt och har mycket god ledningsförmåga även i minimala dimensioner. Det borgar för elektronik som är betydligt snabbare än dagens kiselkretsar. Dessutom genereras knappt någon värme. Även halvledarjättar som Intel och IBM forskar om materialet.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer