Se superstarka nanomuskeln i arbete

2009-03-27 13:25  
När spänningen ökar så spänns muskeln.

Konstgjorda muskler som inte stelnar av kyla, eller smälter av värme. Det är resultatet av en ny halvledarprocess utvecklad vid University of Texas i Dallas.

Ett nytt superlätt material utlovar muskler åt robotar på heta och iskalla planeter. Tillverkad av nanorör har det en densitet på 1,5 milligram per kubikcentimeter.

Men trots att det mest består av luft är egenskaperna imponerande.

Styrkan längs axeln i rörens riktning är högre än hos stål, men när en spänning läggs över dem sväller det upp till 37 000 procent per sekund. Det är 1000 gånger snabbare än vad en människans muskler klarar.

Bakom det nya materialet ligger en grupp forskare vid Universitetet of Texas i Dallas, USA.

- De konstgjorda musklerna fungerar vid extrema temperaturer som inga andra muskler klarar, säger Ray Baughman vid University of Texas i ett uttalande.

- Vi har gjort tester vid temperaturer från -196 grader till över 1600 grader. Då är det hetare än temperaturer där järn smälter.

Nanorören i materialet har en yttre diameter på 12 nanometer och byggs upp av nio lager. Forskarna lät dem växa fram i form av pyttesmå bambuskogar i en vakuumdepositionskammare . Därefter drogs de ut till ark där nanorören ligger glest, men i samma riktning. När de dränktes in i etanol kollapsade arken till 400 gånger tätare och 50 nanometer tjocka fibrer, som fungerar som muskler.

Enligt forskarna kan materialets egenskaper användas till långt mer än konstgjorda muskler. Genomskinliga elektroder till bildskärmar och solceller skulle passa utmärkt. Det skulle också kunna användas för att förstärka andra material, till exempel i flygplan där låg vikt i kombination med styrka är eftertraktade egenskaper.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer