Se roboten som är snabbare än människan

2012-09-07 14:48  
Fyrbenta Cheetah är snabbare än Usain Bolt.

Robotar kan nu springa snabbare än människor. Fyrbenta Cheetah nådde nyligen toppfarten 45,5 kilometer i timmen, aningen snabbare än sprinterlegendaren Usain Bolt som toppat på 44,7.

Med rörelser inspirerade av naturen och hydrauliskt styrda kroppsrörelser kan roboten Cheetah nu skutta fram i den nya toppfarten 45,5 kilometer i timmen. Visserligen springer den än så länge bara på ett rullband, stödd av en käpp för att hålla sig i mitten på bandet, men i övrigt sköter den sin balans själv.

Cheetah utvecklas av företaget Boston Dynamics inom ramen för programmet Maximum Mobility and Manipulation som drivs av den amerikanska försvars- och forskningsmyndigheten Darpa. Målet är att förbättra robotars rörelser och förmågor i delvis förstörda byggnader och gatumiljöer där försvarspersonal ofta befinner sig.

Planen är att testa Cheetah i naturlig miljö under nästa år, men än så länge finslipas tekniken inomhus på rullband, och med en extern hydraulikpump kopplad till roboten via slangar.

Darpa medger att fartrekordet på rullband motsvarar en naturlig situation med medvid av samma fart, men påpekar att största delen av energin som Cheetah förbrukar går åt till att gunga och lyfta på benen tillräckligt fort, inte att ge fart framåt.

Video på fartrekordet finns här.

Mats Lewan

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer