Se roboten som är energieffektiv som djur

2013-03-12 13:41  
MIT:s energieffektiva gepardrobot. Foto: MIT

Nu finns robotgeparden som kan komma att springa mer energieffektivt än djur. Hemligheten ligger i typen av motorer och var de placeras.

En gepardrobot som utvecklats vid MIT springer med ungefär samma energieffektivitet som människor, geparder och jakthundar. Det rapporterar MIT News.

Forskarna som utvecklat roboten har fokuserat på tre områden som brukar ge upphov till energiförluster hos robotar – värmeutveckling i motorerna, friktion i mekanisk transmission samt bristande rörelsekontroll vilket ger upphov till förluster genom onödigt stötig markkontakt.

För att minska problemen har de utvecklat en typ av elektriska motorer med högt vridmoment i förhållande till sin storlek – "high-torque-density motors" – och placerat dem i höfterna i stället för i robotens leder.

Resultatet är att motorerna utvecklar mindre värme och att transmissionen kan göras enklare med lägre förluster. Placeringen av motorerna gör att 85 procent av benens vikt ligger i höften. För mekanisk kraftöverföring används bland annat ett slags motsvarighet till senor, gjorda av lättviktsmaterialet kevlar.

Motorerna har sådana egenskaper att de kan användas även för dämpning och fjädring och de återför då energi till batterierna. På så sätt kan man eliminera fjädrar och stötdämpare vilket minskar vikten, samtidigt som man tar vara på rörelseenergi som annars skulle gå förlorad då benen sätts mot marken.

Gepardroboten når i dag en hastighet omkring åtta kilometer i timmen, men med en ny typ av motorer som är under utveckling räknar forskarna med att nå hastigheter över 50 kilometer i timmen.

Den skulle i så fall slå roboten Cheetah från Boston Dynamics som i september 2012 sprang snabbare än sprinterlegendaren Usain Bolt med 45,5 kilometer i timmen.

Energieffektivitet är avgörande för att gående och springande robotar ska kunna utföra uppgifter självständigt under en längre tid.

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/kKva13Y0RT0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mats Lewan

Mer om: Robot Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer