Se dyngbaggens hårda slit

2012-10-26 12:16  
Forskarna satte ett slags silikonstövlar på framfötterna på ett antal dyngbaggar för att skydda fötterna från värmen. Dyngbaggar med silikonstövlar klättrade inte upp på bollarna lika ofta.

Som hårt arbetande dyngbagge hotar överhettning.Tur då att det finns svalkande bajs. Det har forskare på Lunds universitet upptäckt. Med hjälp av silikon.

På afrikanska savanner betar några av jordens största ansamlingar av stora däggdjur. Tillsammans avger de enorma mängder avföring. Dyngbaggar är specialister på att äta denna avföring. En del av dem formar också avföringen till bollar som de sedan rullar iväg till mer skyddade miljöer.

Problemet är att det kan bli oerhört hett i deras livsmiljö, uppemot 60 grader på dagen.

Nu har forskare på Lunds universitet upptäckt hur de små insekterna klarar av hettan kombinerat med hårt arbete.

Dyngbollen kan nämligen fungera som en luftkonditioneringsapparat. Den färska dyngbollen är fuktig. När fukten avdunstar i hettan blir effekten att själva dyngbollen kyls ner. Med jämna mellanrum pausar dyngbaggen sitt arbete och kliver upp på bollen för att svalka fötterna.

– Vår undersökning visar att insekter använder sofistikerade sätt för att reglera kroppstemperaturen. Evolutionen har en otrolig förmåga att utnyttja befintliga material till nya funktioner, säger Jochen Smolka, en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Dyngbaggar på varm sand klättrade upp på sin dyngboll sju gånger oftare än dyngbaggar som rullade sina bollar på svalare sand. I ett experiment satte forskarna ett slags silikonstövlar på framfötterna på ett antal dyngbaggar för att skydda fötterna från värmen. Resultatet visade att dyngbaggar med silikonstövlar inte klättrade upp på bollarna lika ofta.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer