Se brandsläckar-ormen som flyger med vattenjet

2018-06-05 14:10  
Foto: Tohok University

En slang som kan flyga in och släcka elden – utan att brandsoldaterna behöver riskera liv och lem. Vid japanska Tohoku University har man utvecklat en ny ”brandsläckar-orm”.

En slang som kan flyga in och släcka elden – utan att brandsoldaterna behöver riskera liv och lem. Vid japanska Tohoku University har man utvecklat en ny ”brandsläckar-orm”.

Bränder har en otäck förmåga att uppstå på alla möjliga ställen, och ibland är de svåra att nå. Dessvärre har brandförsvar världen över en ganska smal verktygslåda för att bekämpa elden.

Förenklat handlar en husbrand om att antingen stå på håll och spruta vatten – eller så måste en person skickas in. Det förra är ibland inte så effektivt, och det senare sker med risk för hälsan.

Beter sig som flygande orm

Vid International Conferens on Robotics and Automation i Brisbane visades det dock upp ett spännande alternativ. Forskare vid Tohoku University demonstrerade en slags robotiserad brandslang. Det hela ter sig lite som en orm som medelst vattenjet kan flyga fram för att släcka bränder. Intressant är att den faktiskt klarar av att ta sig fram enbart med vattentrycket i slangen.

Genom att rikta olika munstycken kan slangen ta sig över och runt hinder. Och ett huvudanvändningsområde är att ta sig in i trånga utrymmen.

Utöver att visa upp sin prototyp har forskningen presenterats i tidskriften IEEE Robotics and Automation Letters.

Prototypen som visades upp var på två meter och utgör ett tänkt segment av en robot. Denna ska kunna byggas på i sektioner för att passa behovet. Energin kom via ett mobilt elverk och kompressor som gav vatten med ett tryck på 0,7 MPa.

Fungerade men är inte färdig

För att vara en testenhet så fungerade prototypen helt okej, men forskarna var tydliga med att det här snarare ska ses som ett bevis på att tekniken fungerar – än att det är en färdig produkt.

En sak som måste förbättras är kontrollalgoritmerna. För att kunna användas vid eldsvådor där varje minut är dyrbar – måste en lösning var snabb, smidig och effektiv. Forskarna ska arbeta vidare med detta och vem vet, snart kanske en snarlik lösning även finns för robotiserad trädgårdsbevattning…

Felix Björklund

Mer om: Brandsläckning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer