Schimpansernas kultur dör ut – på grund av människan

2019-03-08 16:00  
Foto: Jens Meyer

Unika beteenden och kulturella sedvänjor bland Afrikas schimpanser håller på att gå förlorade på grund av mänskliga störningar.

På många håll fungerar inte längre den nödvändiga sociala inlärningen mellan generationerna.

Det framgår av en ny studie som publiceras i Science.

I studien har forskarna, som har letts av den tyske evolutionsbiologen Hjalmar Kühl, granskat data över 144 schimpanspopulationer från Senegal i väster till Tanzania i öster.

De gick igenom 31 olika beteenden som har klassificerats som specifika kulturyttringar.

Hit räknas exempelvis fångst av termiter med hjälp av grässtrån och knäckande av nötter med stenar. Vissa schimpanser använder löv för att suga upp vatten, eller kastar stenar på rovdjur och andra fiender.

Sårbara kulturer

En del beteenden är vitt spridda, andra är lokalt begränsade. Den gemensamma nämnaren är att de måste läras in – de är alltså inte medfödda.

Det gör dem extra intressanta eftersom de har stora likheter med våra egna kulturer, men det gör dem också mycket sårbara, vilket framgår tydligt av studien.

Läs mer: Död val hittades i djungeln – förbryllar experter

Forskarna fann att schimpansgrupper i områden med många mänskliga störningar – exempelvis delar av Guinea, Elfenbenskusten och Kamerun _ uppvisade betydligt färre kulturella beteenden än schimpanser i ostörda områden, som vissa skyddade reservat och nationalparker i Tanzania, Uganda och Gabon.

Hotad mångfald

I genomsnitt var mångfalden av beteenden reducerad med 88 procent i de områden där störningarna var som mest omfattande – genom jakt, uppodling eller skogsskövling.

Enligt Kühl och hans kollegor är detta alarmerande. En stor del av den kulturella diversiteten bland Afrikas schimpanser riskerar att gå förlorad i en nära framtid om inget görs.

Läs mer: Klimatförändringar tros ha utrotat däggdjur

Forskarna anser att platser där schimpanserna uppvisar många olika beteenden borde få ett särskilt skydd, som en form av kulturarv.

– Strategierna för bevarandet av biologisk mångfald borde utvidgas till att omfatta även mångfalden av beteenden hos vissa arter, säger Kühl.

Mer om: Djurliv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer