SCA öppnar labbet

2010-04-20 23:00  

Hur gör man en blöja som inte luktar? SCA löser problem via nätet med hjälp av hundratusentals utvecklare över hela världen.

- Om vi tror att vi kan uppfinna allt själva hänger vi inte med i konkurrensen, säger Ingela Torstensson, global forskningschef på SCA Hygienprodukter.

Sedan fyra år jobbar hygien- och papperskoncernen med "öppen innovation". Det går ut på att öppna utvecklingsavdelningarna och släppa in idéer utifrån. Ett exempel är att använda nätet för att lösa problem där de egna utvecklarna saknar tillräcklig kunskap.

- Det kan också vara ett problem som andra kan lösa snabbare och billigare, säger innovationschefen Bengt Järrehult, som idémässigt leder arbetet med öppen innovation hos SCA.

För att nå utvecklare över hela världen använder SCA bland annat det amerikanska företaget Innocentive, som fungerar som ett slags idémäklare. SCA formulerar sitt problem, till exempel att hitta en fiber som förhindrar lukt. Det når sedan en växande skara av hundratusentals experter som har anslutit sig till nätverket. Innocentive sållar fram de bästa förslagen. Om SCA nappar får idégivaren en utfäst belöning.

Hittills har SCA lagt ut 25 problem och mellan 150 och 650 forskare har visat intresse för varje fråga.

Ett annat sätt att öppna innovationsarbetet är att samarbeta nära med leverantörer.

- Det låter ju inte som något nytt, men vi har strukturerat samarbetet så att vi verkligen jobbar ihop. Det kräver noggranna avtal, så att allt är klart från början om vem som äger patent och rätt till licenser.

- Man kan likna det vid ett äktenskapsförord, säger Ingela Torstensson.

Ett exempel är en ny serie miljövänliga barnvårdsprodukter, som bara innehåller råvaror som växer

i Norden och som utvecklats tillsammans med Cederroth.

Öppen innovation handlar också om att dela med sig av idéer som inte passar in i det egna företaget.

- Där blir vi nu mer aktiva och tittar på hur vi kan sälja patent som vi själva inte behöver, säger Ingela Torstensson.

Övergången till det nya arbetsättet har inte varit smärtfri. Det krävs en kulturförändring att få ingenjörer som är inkörda på att lösa problem att i stället leta lösningar på andra håll.

- Vi måste också hitta nya sätt att belöna idéer och inte bara ge belöning för att man har sitt namn med på ett patent, säger Ingela Torstensson.

Även mod behövs.

- Du måste våga riskera att du kan bli snuvad på en innovation eller se någon annan få en större kaka, men om du ska vara med och spela i framtiden finns ingen annan väg.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer