Saturnus har flest månar i solsystemet

2019-10-08 08:34  
Nasas spektakulär bild av planeten Saturnus, och alla dess ringar. Foto: NASA/JPL-Caltech/SSI /TT

Saturnus är nu den planet i vårt solsystem som har allra flest månar, rapporterar en rad internationella medier utifrån nya upptäckter av amerikanska astronomer.

Det är 20 tidigare okända naturliga satelliter till planeten som har upptäckts. Saturnus har därmed 82 kända månar - och går om den lite större gasjätten Jupiter, som har 79.

Varje satellit mäter ungefär fem kilometer i diameter. 17 av dem rör sig "baklänges" runt Saturnus, i motsatt riktning mot merparten av månarna. Forskarna misstänker att de tidigare varit del av åtminstone tre större himlakroppar, till exempel asteroider som kan ha dragits in i planetens omloppsbana i solsystemets ungdom.

Läs mer: Nasa: Saturnus-månens hav innehåller organiska ämnen

– Studier av dessa månars omloppsbana kan avslöja deras ursprung, samt information om omständigheterna runt Saturnus vid tiden av dess bildande, säger Scott Sheppard, en av forskarna vid Carnegie Institute of Science, till CNN.

Mer om: Saturnus Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer