Saturnus ”Dödsstjärnan” kan ha liv under istäcket

2022-01-26 12:03  
Nedslagskratern med en diameter på 130 km har gett Mimas smeknamnet "Death Star". Foto: Nasa

Enceladus har vatten under sin frusna yta. Nu tror forskare att ytterligare en av Saturnus månar kan dölja ett hav – lilla Mimas, kallad "Dödsstjärnan".

Flera månar i vårt solsystem förmodas dölja oceaner under täcken av is, miljöer som i sin tur kan rymma livsformer. Ett exempel är Jupiters måne Europa, vars salta hav eventuellt kan innehålla dubbelt så mycket vatten som jordens oceaner. Det rapporterar Forskning och Framsteg.

Skjuter ut metangas och is

En annan kandidat är Saturnus måne Enceladus, som har ett hav under den frusna ytan. Gejsrar vid sydpolen skjuter ut metangas och is, och det var rymdsonden Cassini som avslöjade att plymerna innehåller organiska föreningar. Det skriver Nasa.

Vid en genomgång av data från Cassini har amerikanska forskare nu dragit slutsatsen att en annan av Saturnus månar, Mimas, kan ha flytande vatten under isen. Det rapporterar Universe Today.

Enorm nedslagningskrater

Forskarna vid Southwest Research Institute samt Planetary Science Institute har publicerat sitt arbete i den vetenskapliga tidskriften Icarus.

Läs mer: Kinas rymdreaktor slår Nasa med hästlängder

Smeknamnet ”Dödsstjärnan” kommer sig av den enorma nedslagskrater, med en diameter på 130 km, som får månen att likna Dödsstjärnan i Stjärnornas krig-filmerna.

Mimas har en blygsam diameter på 418 x 392 x 382 km. De tecken på geologisk aktivitet som man har sett på ytan av Europa och Enceladus saknas, men forskarna noterade att Mimas vinglar i sin bana.

Forskare: ”Mimas lurade oss”

Varvet runt Saturnus tar 22 timmar och 36 minuter för Mimas. Gravitationen från den stora planeten kan ge upphov till så kallad tidvattenuppvärmning som tillsammans med värme från rotationsenergin smälter en del av isen.

Vattnets rörelser under ytan skulle kunna förklara månens vinglande, och enligt forskarna kan havet ligga 24-31 km under isen.

”Eftersom Mimas yta var så pass bombarderad med kratrar trodde vi att det bara var en frusen isklump. IWOW:s (Interior Water Ocean Worlds) som Enceladus och Europa tenderar att ha sprickor eller andra spår av geologisk aktivitet”, säger forskaren Alyssa Rhoden i en kommentar.

”Men det visade sig att Mimas lurade oss, och våra nya insikter har bidragit till att bredda definitionen rejält för vad som utgör en beboelig värld, i vårt solsystem och bortom det”, fortsätter hon.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer