Innovation

Sätt tänderna i en smitthärd

Äta rå bläckfisk kan ha sina risker. Foto: Scanpix

Molekylär gastronomi är på väg ut. Nu är det rå mat på tallriken som gäller, ofta även levande. Men experter varnar för smittorisker.

Publicerad

<p>Bläckfiskar som sprattlar på tallriken, tångräkor som hoppar ur skålen eller sallader som krälar av larver. Trenden att äta levande mat har nått Europa via USA.</p> <p>- Det är lite läskigt och kanske också farligt, säger Marie-Louise Danielsson-Tham vid Örebro universitet.</p> <p>Hon höjer ett varnande finger för den nya mattrenden levande gastronomi. Eller som hon kallar det "macho-gastronomi". </p> <p>Enligt henne är det äventyrslystna trendnissar med stort matintresse som driver på intresset. I sin jakt på nyheter söker de inspiration och ingredienser från kulturer i Asien och Afrika. </p> <p>Och där är levande mat på tallriken ingen ovanlighet.</p> <p>Som veterinär och professor i livsmedelshygien är Marie-Louise Danielsson-Tham väl medveten om alla de smittämnen som kan finnas i levande och rå mat. </p> <p>På ett seminarium om den nya trenden berättade hon hur hon vägrade att äta rätten "rom från vildfångad öring serverad i ett ljummet skal av torkat grisblod", som i dag serveras på en stjärnkrog i Stockholm.</p> <p>- Det handlade ju om rått grisblod som inte behandlats. Vem vet vad som kan finnas i det!</p> <p>Men det är inte bara exotiska kreationer till maträtter vi bör se upp med. Dit hör även rå insjöfisk, som inte varit fryst innan den serveras.</p> <p>- Det är inte så trevligt att få en femton meter lång binnikemask av gädda, säger hon.</p>

Johan Beck-Friis på Sveriges Veterinärförbund har jobbat mycket med smittorisker och djurskyddsaspekter.
- Det finns inga hållbara skäl att äta djur levande, säger han.
Filmer på youtube som visar levande fiskar med friterad bakdel som ligger och kippar efter andan på en tallrik gör honom upprörd.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här