Innovation

Samsung vill skynda på 8k-utvecklingen

Foto: Samsung

Tv-marknaden är under ständig utveckling. Koreanska Samsung spelade nyligen in två internationella fotbollsmatcher i det nya formatet 8k. Resultatet är bland annat mer detaljerade närbilder.

Publicerad

En tv-bild kan alltid bli bättre. Flera tillverkare har redan lanserat tv-apparater som klarar den nya högupplösta standarden 8K men det saknas fortfarande innehåll filmat i samma format.

Koreanska Samsung är ofta först ut med ny teknik – inte minst på tv-marknaden. I ett försök att skynda på innehållsutvecklingen filmade företaget nyligen två fotbollsmatcher i just 8k. Matcherna spelades mellan Manchester United och Intel samt Tottenham och Juventus i Singapore.

Totalt användes sex 8k-kameror som fångade in detaljer som inte är möjliga med tidigare format som exempelvis 4k och HD. Matchfilmerna ska användas som demofilmer när nya tv-modeller (QLED 8k) lanseras i september.

8k refererar till hur många pixlar som kan visas horisontellt. I det här fallet 8 000 pixlar. En dubblering jämfört med 4k som i dag används av exempelvis tv-bolag, Netflix och Youtube. Med 8k kan man exempelvis, producera betydligt mer detaljrikt innehåll när man filmar på långt håll, jämfört med tidigare standarder.