Samsung vill skynda på 8k-utvecklingen

2019-07-24 10:58  
Foto: Samsung

Tv-marknaden är under ständig utveckling. Koreanska Samsung spelade nyligen in två internationella fotbollsmatcher i det nya formatet 8k. Resultatet är bland annat mer detaljerade närbilder.

En tv-bild kan alltid bli bättre. Flera tillverkare har redan lanserat tv-apparater som klarar den nya högupplösta standarden 8K men det saknas fortfarande innehåll filmat i samma format.

Koreanska Samsung är ofta först ut med ny teknik – inte minst på tv-marknaden. I ett försök att skynda på innehållsutvecklingen filmade företaget nyligen två fotbollsmatcher i just 8k. Matcherna spelades mellan Manchester United och Intel samt Tottenham och Juventus i Singapore.

Totalt användes sex 8k-kameror som fångade in detaljer som inte är möjliga med tidigare format som exempelvis 4k och HD. Matchfilmerna ska användas som demofilmer när nya tv-modeller (QLED 8k) lanseras i september.

8k refererar till hur många pixlar som kan visas horisontellt. I det här fallet 8 000 pixlar. En dubblering jämfört med 4k som i dag används av exempelvis tv-bolag, Netflix och Youtube. Med 8k kan man exempelvis, producera betydligt mer detaljrikt innehåll när man filmar på långt håll, jämfört med tidigare standarder.

Per Malm Danielson

Mer om: Samsung

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer