Samsung redo för supersmå 8nm-chip

2017-10-20 12:40  
Samsungs Koh Dong-jin. Foto: TT

Teknikjätten är berett på att börja producera supertunna chip baserade på tillverkningstekniken 8nm finfet – tre månader tidigare än planerat.

Ju mer teknik som trycks in i mobilerna, desto snabbare och energisnålare måste processorchippen som driver telefonerna vara. Nu jagar halvledartillverkarna efter sätt att göra kretsledningarna smalare för att få plats med ännu fler, mindre transistorer på chippen.

Ledningsbanorna som sitter på kretsarna mäts i nanometer, ofta förkortat nm. Utvecklingen inom området går snabbt framåt – på bara några år har tillverkningsprocessen av chipp minskats på från 22 till 10 nanometer.

Sydkoreanska Samsung har satsat enorma belopp under de senaste åren på att bli ledande inom chipptillverkning.

Nu står det klart att Samsung har fintrimmat sina processer och är redo att börja framställa supersmå 8 nm-chipp, tillverkade med transistortekniken finfet lpp (low power plus). Produktionstarten kan ske tre månader tidigare än vad Samsung tidigare hade planerat.

Det finns flera stora fördelar med tekniken, enligt Samsung. Dels kan chippens yta minskas med upp till tio procent, dels energiförbrukningen sänkas med cirka 10 procent. Det gör att de nya chippen lämpar sig särskilt väl för smarta mobiler, servrar och till framställning av digitala valutor som Bitcoin, uppger tillverkaren.

Samsung har redan siktet inställt på nästa steg efter 8nm-tekniken. I september gick teknikföretaget ut med att det ska börja använda ultraviolett litografi- och lpp-teknik för att framställa 7 nm-chip under andra halvan av 2018.

Kalle Wiklund

Mer om: Samsung Chipkort

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer