Samsung lovar skala upp till 8k – med hjälp av artificiell intelligens

2018-08-30 07:02  
8k-tv från Samsung. Foto: Samsung

Här är Samsungs storsatsning på 8k-tv.

Varför ska vi köpa en 8k-tv när det inte finns något innehåll som matchar den höga upplösningen? Samsungs svar är att de tänker skala upp hd- och 4k-material till 8k, med hjälp av artificiell intelligens. Det är beskedet i samband med att bolaget på teknikmässan Ifa presenterar nya Q900R-serien. Det rör sig om tre modeller i 65, 75 och 85 tum.

– På Samsung arbetar vi ständigt med innovationer som kan lyfta tv-upplevelsen. Nu tar vi ett stort steg när det gäller högkvalitativ bildkvalitet i och med introduktionen av vår qled 8k-tv med ai-uppskalning till 8k. Vi är stolta över att presentera Q900R och är övertygade om att våra kunder kommer att uppleva fantastisk briljans i färg, tydlighet och ljud på våra nya modeller med 8k, säger Samsung-chefen Jongsuk Chu.

I ett pressmeddelande skriver bolaget: ”Samsungs egenutvecklade teknik för ai-uppskalning till 8k är utrustad med bild- och ljudkvalitet på en nivå jämförbar med 8k oavsett ursprungskälla och format. Om en användare tittar på innehåll via en streamingtjänst, hdmi, usb eller till och med mobilspegling, kan Quantum Processor 8K känna igen och skala upp innehållet och visa i 8K-upplösning.”

Nyheten kommer bara timmar efter att LG på Ifa visat upp det de kallar världens första oled-tv i 8k. Samsung har valt att inte anamma oled-tekniken utan fortsätter satsa på det de kallar qled, vilket blivit föremål för en hel del diskussion i tv-branschen.

Samsung uppger också att Q900R har en luminans på 4 000 candela per kvadratmeter, ”en standard som de flesta filmstudior levererar”.

Q900R ska börja säljas i september, men i vilka regioner och vad den kommer att kosta är inte känt.

Peter Ottsjö

Mer om: 8k IFA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer