Sällsynt energirik gas hittad i rymden

2016-05-16 14:24  
NASA's Madrid Deep Space Communication Complex användes vid upptäckten av helium-3 på avståndet 4000 ljusår. Foto: University of Manchester

Den sällsynta gasen helium-3, som skulle kunna användas i fusionsreaktorer, finns i stora mängder i rymden visar en titt i ett 70-meters radioteleskop.

Det är forskare vid University of Manchester som tillsammans med astronomer i Spanien och Mexiko som har hittat stora mängder helium-3 i en nebulosa 4000 ljusår bort.

Helium-3 är ytterst sällsynt på jorden, men skulle teoretiskt kunna bli ett värdefullt bränsle i fusionsanläggningar, och används för nedkylning nära absoluta nollpunkten och i vissa medicinska tillämpningar.

I USA framställs konstgjort omkring 60000 liter helium-3 per år i kärnlaboratorier. Relativt stora kvantiteter beräknas finnas på månen, vilket är en av drivkrafterna till att öppna gruvor på denna himlakropp.

Astronomerna bakom upptäckten beräknar att helium-3 på fyndplatsen 4000 ljusår bort finns i 500 gånger större mängd relativt än på jorden. Gasen produceras i större i mängder mot slutet av en stjärnas livstid, och så förväntas även vår sol göra om fem miljarder år.

Upptäckten väntas bidra till kunskapen om denna speciella gas, som är den enda stabila isotopen som har fler protoner än neutroner.

Håkan Abrahamson

Mer om: Helium-3

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer