Säker i sadeln med glid i hjälmen

2008-04-01 23:00  

Risken för allvarliga skallskador minskar rejält med en ny ridhjälm som härmar hjärnans förmåga att klara sneda slag. Nu byggs den svenska tekniken även in i mc-hjälmar.

Ryttarna i svenska islandshästlandslaget använder sedan i höstas den unika hjälmen från KTH-avknoppningen Mips. En av dem är VM-medaljören Emelie Romland.

- Själv har jag faktiskt inte ramlat av med hjälmen. Men andra i landslaget har gjort det, och det har gått bra, säger hon.

Skadestatistik är inget Emelie Romland brukar fundera på. Men om hon skulle falla av islandshästen är risken för allvarliga skallskador 40 procent mindre tack vare den patenterade hjälmen.

Precis som vanliga ridhjälmar består den av ett hårt skal och ett mjukare inre skikt. Det unika är att det finns ett glidskikt däremellan. Vid en smäll glider det yttre lagret, och rotationskrafterna mot hjärnan dämpas. Därmed skyddas hjärnan bättre mot sneda slag jämfört med traditionella hjälmar.

- Sneda slag orsakar de allvarligaste skallskadorna. Och slaget blir ofta vinklat, man brukar ju inte drypa i backen rakt uppifrån, säger Mips vd Peter Halldin.

Den patenterade skyddstekniken är resultatet av mer än 15 års forskning på KTH och Karolinska institutet. Peter Halldin och neurokirurgen Hans von Holst har hämtat inspiration från hur hjärnan skyddar sig mot sneda slag genom att glida innanför skallbenet.

För ett drygt år sedan lanserades ridhjälmen och fick stor uppmärksamhet i ridbranschen. Sedan kom kallduschen. Produktionen

i Kina höll inte måttet, och allt fler hjälmar reklamerades. Till sist avbröt Mips tillverkningen.

- Nu har vi rättat till problemen och i höst ska vi relansera hjälmen med ny design, säger Peter Halldin.

Nu hoppas han att det stora intresset för ridhjälmen kvarstår trots de tidigare problemen. Samtidigt försöker Mips slå sig in på den betydligt större motorcykelmarknaden.

Företaget har ett samarbete med en stor hjälmtillverkare som nu bygger in tekniken. Peter Halldin kan inte avslöja samarbetspartnerns namn, men visar upp en tidig prototyp som han själv testat.

- Nästa år ska den finnas på marknaden, säger han.

Mips

*Ort: Huddinge utanför Stockholm.

*Grundades: 2001.

*Antal anställda: 2.

*Riskkapital: Cirka 10 miljoner kronor.

*Ägare:Grundarna, Länsförsäkringar, Agria, KI Holding med flera.

13 000 personer skadas varje år

*Cirka 13 000 personer skadas i häst- och ridolyckor varje år i Sverige.

*Fler än 1 000 får skallskador varje år och i genomsnitt dör fyra personer.

*Fotboll är den enda sport som orsakar fler olyckor.

Källa: If och Räddningsverket

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer