Så snabbt hittar delfinen sjöminan

2018-08-01 08:59  
Foto: US Navy

”Mark 7 Marine Mammal Systems” deltog i militärövningen Rimpac. Deras snabbaste delfin kan hitta en sjömina på 30 sekunder.

Världens största militärövning till havs samlade en bredd av olika vapenslag – den mest ovanliga deltagaren under Rimpac var förmodligen ”Mark 7 Marine Mammal Systems”.

Det handlar om delfiner som har tränats för att leta upp sjöminor.De deltog dock inte i vattnen kring Hawaii, utan delfinernas del av övningen genomfördes vid flottbasen Point Loma i San Diego.

Läs mer: Försvaret anställde sälar för ubåtsspaning under kriget

Rutinen är att djuren körs ut till sökområdet med båt, liggande på en vadderad madrass. I vattnet letar de upp minan och återvänder sedan till båten för att rapportera om fyndet. De dyker sedan ned och placerar en markör bredvid minan, och bojen flyter upp till ytan så att dykare kan bekräfta hotet.

Delfinernas intelligens innebär att de kan lära sig att identifiera olika typer av objekt, och med en överlägsen simförmåga söker de av ett område mycket snabbare än vad en mänsklig dykare klarar av. Under övningen hittade delfinerna alla sina simulerade objekt, och den snabbaste deltagaren klarade av att leta upp hotet på 30 sekunder. Det rapporterar Popular Mechanics.

Allt djuren får för besväret är lite fisk, samtidigt kan människorna lägga tiden på att hantera de upphittade minorna. USA:s Marine Mammal Program inkluderar även kaliforniska sjölejon. Utöver minor kan de och delfinerna leta upp andra objekt, och till och med identifiera fientliga dykare.

Läs mer: Sälar hjälper forskare i Östersjön

Vid ett fåtal tillfällen under 60- och 70-talet har delfiner satts in i krigssituationer. Många har dock varnat för att konsekvenserna vid en större konflikt. Det är lätt att se hur en oro för fientliga delfiner eller sjölejon skulle kunna leda till att man som en säkerhetsåtgärd rutinmässigt dödar alla marina däggdjur i vattnen kring sin flotta.

Faktum är att militära aktiviteter till havs redan går hårt åt de marina däggdjuren. För fem år sedan släppte den amerikanska flottan en egen rapport kring miljöpåverkan, då rapporterade Smithsonian.com om att man kalkylerade att övningarna skulle döda hundratals valar och delfiner på öst- och västkusten fram till 2019. Till detta kommer tusentals havsdjur ha tagit allvarlig skada under perioden.

John Edgren

Mer om: Delfin Minor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer