Så snabbt blir badvattnet kallt

2014-07-09 11:23  

Östersjöns ytvatten kan ändra temperatur från badbart till kyligt på några timmar. En tysk mätsond studerar fenomenet.

Vid pålandsvind ligger ytvattentemperaturen på 22 °C. Men så vänder vinden och på kort tid faller temperaturen till 16 °C. Vinden trycker ut det varma ytvattnet till havs och upp stiger kallt bottenvatten.

En obehaglig upplevelse för Östersjösträndernas badare, men så mycket nyttigare för växtlivet i havet när näringsämnen från djupare skikt når ytan.

Exakt hur detta fenomen verkar har forskare vid Geomar Helmholz centrum för oceanforskning i Kiel studerat med en autonom mätsond.

Den har tidigare använts för att studera skillnader i temperatur, salthalt, syrehalt, klorofyll och grumlighet i djuphaven. Den pendlar då mellan vattenytan och djup ner till 1000 meter, och skickar mätdata via satellit.

Men i det grunda innanhavet Östersjön fick mätsonden ställas in för pendling mellan ytan och 20 meters djup. Helmholzforskarna ville inte riskera att sonden fastnade på botten.

Mätområdet var i Eckernförderbukten, ett populärt resmål för tyska badgäster. För första gången användes den autonoma mätsonden, men forskare hade även de senaste 50 åren tagit prover varje månad - data som nu kunde jämföras.

- Vad som överraskade oss var med vilken hastighet och intensitet temperaturförändringarna ägde rum, säger oceanografen Johannes Karstensen vid Geomars teknik och logistikcentrum.

En rapport har nyligen publicerats i tidskriften Biogeosciences.

Håkan Abrahamson

Mer om: Havsforskning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer