Så skapar du gödsel av kisset

2011-03-15 23:00  
Så kan urin från människan bli en ny handelsvara utan läkemedelsrester. Grafik: Jonas Askergren

Urin från människan kan bli en ny handelsvara som gödsel. Men först måste den renas från läkemedelsrester. Svenska forskare har visat att det görs bäst redan i toalettstolen.

<p>Mänsklig urin är utmärkt gödningsmedel, full av kväve och fosfor som den är. Men att föra den direkt till åkrarna är ingen bra idé i dag. </p> <p>I urinen finns rester av de läkemedel som vi människor äter och flera av dem har visat sig kunna påverka djurlivet. Dit hör det syntetiska hormonet etinylöstradiol, som finns i p-piller, samt det smärtstillande ämnet diklofenak, som bland annat finns i Voltaren. </p> <p>Ämnena utgör problem i dagens reningsverk, som inte är byggda för att ta bort dem. Men att rena urinen direkt efter toalettstolen, innan den har spätts ut, är enklare. </p> <p>Det konstaterar Bengt Simonsson på Teknikmarknad, som är ett avknoppningsföretag från KTH. Tillsammans med ett femtontal kommuner och landsting driver han ett projekt, där urin ska renas från läkemedelsrester. </p> <p>- Vi har i samverkan med forskare på KTH tagit fram en reningsmetod, som klarar av att rena en värstingspolning med sex läkemedelssubstanser som naturen har svårt att bryta ner, säger Bengt Simonsson. </p> <p>Med oxidering i kombination med fria radikaler lyckades forskarna få bort samtliga ämnen till minst 99 procent. </p> <p>- Det här är en billig och relativt enkel metod, som skulle kunna fungera i fastigheter med urinseparerande toaletter. </p> <p>Därmed är första steget taget mot ett system där urinen i fastigheter kan renas för att sedan bli gödningsmedel. Och intressenter saknas inte. </p> <p>Stockholm stad och landstinget i Östergötland hör till dem som är med på banan liksom Lantmännens riksförbund. </p> <p>- Vi har hoppat på förstudien, säger Karin Ramstedt, miljöstrateg vid landstinget i Östergötland. </p> <p>- Teknikmarknad har data från labbtester som verkar bra. Nu vill de försöka implementera dem i praktiken.</p> <p>En byggnad vid universitetssjukhuset i Linköping ska också användas som räkneexempel.</p> <p>Rent praktiskt kräver tekniken att fastigheten har toalettstolar som separerar urin och fekalier samt att oxidationsutrustning och mellanlagringstankar installeras i fastigheterna. </p> <p>- Nu är det viktigt att bygga en industriell process runt det här för att det ska fungera, konstaterar Bengt Simonsson. </p>

3 sätt att minska utsläppen

  1. Spola aldrig ner medicin i handfatet eller toaletten.
  2. Lämna in medicin som blir över till apoteket.
  3. Hämta bara ut läkemedel du behöver.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer