Innovation

Så ska pralinen räddas

Ett internationellt forskarlag har räknat ut hur man ska slippa grådaskiga och läckande praliner. Foto: Colourbox
Lilia Ahrné

Grådaskiga praliner. Det låter som ett i-landsproblem men kostar miljardbelopp. Nya hightechrecept ska lyfta chokladindustrin.

Publicerad

– Ingen vill ha praliner med grå yta eller sprickor där fyllningen läcker ut, säger Lilia Ahrné på industriforskningsinstitutet SIK i Göteborg.

Hon har koordinerat Propraline, ett EU-projekt för att minska miljardspillet i chokladbranschen. En internationell forskargrupp har använt laserskanningsmikroskopi och vätskekromatografi såväl som avancerade ultraljudsmetoder och profilometrar för att avslöja pralinens hemligheter.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här