Så ska julbocken räddas

2014-12-04 13:27  

Läsarnas bästa tips: Byt ut halmen mot mer eldsäkert material, eller klä in hela bocken i en glaslåda. Ny Tekniks läsare har mängder av förslag på hur julbocken i Gävle ska skyddas från att brinna upp.

Julbocken i Gävle är en tradition som tog sin början för nära 50 år sedan. Men ungefär lika länge har det varit mer eller mindre tradition att bränna upp den.

Olika metoder för att skydda bocken har prövats genom åren. Förra året till exempel användes ett nytt, hemligt flamskyddsmedel.  Men det hjälpte inte, bocken brann upp ändå.

Ny Teknik bad läsarna att ge förslag på hur Gävlebocken ska kunna räddas från elddöden. Mängder av tips har lämnats.

Magnus Ivarsson föreslår att stommen ska byggas av vattenrör med sprinklers och vattenspridare som går igång när något närmar sig, detekterade av vanliga rörelsedetektorer. Bygget kan utföras av skolelever på tekniskt gymnasium eller universitet för att samtidigt få ungdomar engagerade i teknik, tycker han.

Även Tomas Tigerschiöld är inne på att bocken kan skyddas med vatten. Han föreslår att flamdetektorer installeras och kopplas till en robotiserad vattenkanon. ”Det låter dyrt men borde vara ett effektivt marknadsföringstillfälle för ett sådant system”, skriver han.

Bo Holm tycker att man kan bygga bocken som ett hologram.

Signaturen MatchBox tycker att bocken kan placeras inuti en glaslåda. Det föreslår också Tomas Tigerschiöld: ”Det finns nog någon uterumsförsäljare som vill komma i tv och tidningar världen runt.”

Signaturen Tomten föreslår att bocken byggs i armerad betong, eftersom den kan formas till en naturtrogen bock och även målas med en brandsäker färg. Även läsaren Rikard är inne på ljusgul lättviktsbetong med halmstruktur.

Lennart Nilsson tycker att halmen kan tillverkas av gul mässingstråd.

Mikael Borgström föreslår att bocken helt tillverkas i armeringsjärn som sedan sprutmålas med färg för att se ut som halm.

Tomas Tigerschiöld tipsar att halmen kan ersätts med glasfiber. Eller så kan alla halmstrån doppas i kalkfärg. ”Det är nog svårt att få eld på kalkfärg, en vit bock kan väl vara snyggt.”

Som ett slags kompromisslösning föreslår Josef att bocken kan byggas i stål och hysa en eld likt OS-elden.

Ilkka Veuro tycker att en vallgrav ska anläggas runt bocken, som också ska förses med sprinklers.

Flera läsare har också tipsat om det svenska företaget Inca, som har utvecklat ett nät som utvidgas vid värme så att ett skal bildas som kan släcka branden. Men hur bocken skulle se ut med ett sådant nät är oklart.

Flera läsare är också inne på att vakter kan patrullera torget. Gävle kommun har ett avtal med ett vaktbolag om bevakning, men har sagt att man inte har råd med dygnet runt-bevakning.

Men läsaren Nils föreslår att alla Gävlebor som vill ha kvar bocken går samman i en förening och turas om att vakta torget.

Ralph Isomäki tipsar om att tiggare kan anlitas för att vakta bocken. ”Vinn-vinn-situation uppstår. Tiggarna får lite julpengar och kommunen kan behålla sin julbock…” skriver han.

Men flera läsare framför också synpunkten att det är meningen att bocken ska brinna.

Signaturen Brin i hellvetet skriver att handelsmännen gnuggar händerna när bocken brinner för att det skapar en enorm publicitet och mer stålar i fickan till dem.

Linda Nohrstedt

Mer om: Julbocken

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer