Så ska Gävle-bocken skyddas i år

2013-12-10 05:30  
I söndags invigdes julbocken i Gävle med Sean Banan på scenen. Bockens halm skyddas i år av ett medel av vatten och salter. Foto: Daniel Swärd

Julbockarna i Gävle brukar få det hett om öronen. Men årets bock ska räddas från lågorna.<br/> Lösningen är ett nytt flamskyddsmedel.

Halmbockarna i Gävle har under årens lopp blivit berömda. Främst för att de snabbt brunnit ner när eldglada Gävlebor eller turister satt fyr på julprydnaden.

Förra året brann bocken ned lagom till lucia, men i år är tanken att den ska klara sig bättre. Detta tack vare ett nytt flamskyddsmedel.

– Det är ett svensktillverkat och giftfritt medel som är en blandning av vatten och salter. Mer än så vill jag inte säga eftersom det då skulle kunna gå att skapa ett motmedel som gör att bocken går att elda, säger Maria ­Nässert, talesperson för Gävlebocken och Bockkommittén.

Det är inte första gången som flamskyddsmedel testas på Gävlebockarna. ­Både 2006 och 2007 impregnerades bockarna med ett medel, som dock gav vissa oönskade bi­effekter.

– Det var ett medel som gjorde bockarna alldeles bruna. Till slut kunde de knappast liknas vid de klassiska Gävlebockarna så vi slutade, säger Maria Nässert.

Efter det har Bockkommittén, som står bakom jultraditionen, letat ett nytt och bättre medel utan att lyckas, förrän detta år.

– Vi har testat medlet på impregnerade halmmattor och de har inte kunnat ­tändas på.

Under årens lopp har arrangörerna också vidtagit andra åtgärder för att hindra att bockarna eldas upp.  Det handlar bland annat om att frivilliga suttit vakt och att en över­vakande webbkamera installerats.

– Gävlebockarna är ju lite mytomspunna och det förekommer många rykten. Förra året ryktades det till exempel om att en helikopter skulle komma in och flyga iväg med bocken, säger Maria Nässert och fortsätter:

– Samtidigt finns det många som värnar om bockarna. Till exempel har lokala studenter startat nätkampanjen Rädda bocken.

Under söndagen invigdes årets bock inför 15?000 personer, med uppträdanden och fyrverkerier.

Fyrverkerier och en halmbock låter inte som en bra kombination?

– Det gick bra. Det handlar om att hålla ett bra säkerhetsavstånd.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt