Så ska diskbråcket botas med ultraljud

2008-09-30 23:00  
Grafik: Ingemar Franzén

En ny, svensk metod att behandla diskbråck med ultraljud kan bli ett skonsamt alternativ till operation. Tekniken har testats på 100 patienter med bra resultat. Lansering är planerad till nästa år.

Omkring 2 000 svenskar opereras varje år för diskbråck, ofta efter månader av ryggsmärta och sjukskrivning. Snart kan de erbjudas en enklare behandling, där den skadade disken behandlas med ultraljud under lokalbedövning. Kliniska försök på 100 patienter i Europa och Korea har hittills visat goda resultat.

- Resultaten är jämförbara med kirurgiska ingrepp, men i det här fallet går man inte in i själva disken, säger Lars Lidgren, professor i ortopedi vid Universitetssjukhuset i Lund och upphovsman till tekniken.

Vid diskbråck buktar en bit av den stötdämpande skivan mellan två ryggkotor ut. Nerverna kommer då i kläm med svåra smärtor som följd. Vid en vanlig operation tas en del av disken helt enkelt bort. Ultraljudsbehandlingen går i stället ut på att värma upp disken punktvis till mer än 65 grader. Då koagulerar proteinerna och disken kan inte längre binda så mycket vatten vilket får den att krympa. Trycket på nerven lättar och smärtan försvinner.

Lars Lidgren har arbetat med att utveckla tekniken i tio år, först inom sin forskning och sedan i företaget Ultrazonix. Nyligen köptes Ultrazonix av ett annat utvecklingsbolag, Bonesupport i Lund, som säljer ett keramiskt material för att laga trasiga kotor.

Instrumentet är godkänt för behandling av diskbråck både i Europa och USA och ska lanseras under nästa år.

- Det kan bli ett skonsamt och billigt alternativ till kirurgi som gör att folk med diskbråck kanske snabbare kan komma tillbaka till arbetet, säger Fredrik Lindberg, vd för Bonesupport.

De kliniska försöken fortsätter på ett antal ställen i Sverige. En begränsning med tekniken är att den bara kan användas på patienter där disken buktar. Har diskmassan läckt ut krävs en vanlig operation.

Ultraljud används på flera sätt inom vården, till exempel för behandling av små brösttumörer. Men hittills är Ultrazonix metod den enda för diskbråck. Däremot finns andra alternativ till vanlig kirurgi, där till exempel en kateter förs in i disken för att värma upp den.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt