Så ska din mat bli säker

2009-04-07 23:00  

På Kronfågels kycklingfabrik i Valla testas nu flera olika röntgendetektorer för att kontrollera produktionen. Redan färdiga förpackningar röntgas för att upptäcka eventuellt glas i den frysta kycklingen.

Kronfågels moderna kycklingfabrik i Valla har enbart haft metalldetektorer i sin glasfria produktionsmiljö. Men för att upptäcka glas i färdiga förpackningar anses röntgen vara den bästa metoden. Efter händelserna med glasbitarna testas nu fyra röntgenutrustningar från olika leverantörer, berättar Tom Hansen, fabrikschef i Valla.

- Vi kör stentufft för att hitta den bästa tekniken för att spåra främmande föremål i våra produkter.

Hittills har utrustning från en leverantör provats, och ytterligare tre kommer att testas de närmaste veckorna.

- Veckan efter påsk ska vi kunna dra slutsatser av våra prov. Då kan vi säga vad vi tror på och inte tror på, säger han.

Många olika faktorer måste tas hänsyn till. Bland annat var i produktionslinjen som utrustningen ska monteras, vad som måste kunna detekteras och hur informationen ska lagras för senare uppföljning. Och så ska den automatiskt klara av två kycklingar i sekunden.

- Helst vill vi kunna kontrollera en sluten förpackning, säger Tom Hansen.

- Hittills har vi sett att det fungerar bra på vissa produkter och mindre bra på andra.

I första skedet röntgas färdiga produkter som ska levereras från lager. Redan packade storkartonger öppnas och fryspåsarna körs genom röntgenutrustningen. När man funnit den optimala tekniken kommer utrustningen att integreras i tillverkningen.

- Vi hoppas att utrustningen ska finnas på plats i slutet av april, säger Tom Hansen.

Inledningsvis hyrs röntgenutrustningarna från leverantörerna. Därefter kommer fabriken att köpa in egen utrustning till sina produktionslinjer.

Uppskattningsvis kommer det att kosta mellan fem och tio miljoner kronor att förse Vallafabriken med röntgenutrustning. Det ska då jämföras med de hundratals ton kött som nu återkallats från butikerna, till ett försäljningspris på runt femtio kronor kilot. Samt intäktsbortfallet för framtida försäljningsminskning och kostnaderna för ett skadat varumärke.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer