Så naken kan du bli på Landvetter

2010-01-19 23:00  

Nakenskannrar är på bred front väg in i EU men på svenska flygplatser dröjer de, uppger Transportstyrelsen. Samtidigt kan Luftfartsverket senare i år komma att göra nya försök med skanning på Landvetter.

Flera regeringar i Europa lovar nu att öka flygsäkerheten genom att placera ut kroppsskannrar på stora flygplatser. Frågan om utrustningen ska installeras i hela EU är glödhet och diskuteras just nu i Bryssel.

Skannrarna måste ha en hög bildupplösning för att kunna avslöja gömda föremål på kroppen. Men samtidigt visar de proteser, piercingnålar och stomipåsar.

Hur avslöjande bilderna är varierar med tekniken som används:
Passiva millimetervågskannrar (kameror) framställer en färgad, men tydlig kroppssiluett.
Aktiva millimetervågsskannrar (radar) och lågdosröntgen avbildar nakna kroppar i minsta detalj. Samtidigt finns det filtreringsteknik.

Metallbågarna byts ut

Enligt Eva Axne, ansvarig för luftfartsskydd på Transportstyrelsen, har man "i nuläget" inga planer på att införa skannrarna i Sverige.

Men hon spår dock att de på bred front kommer att ersätta dagens metallbågar i säkerhetskontrollerna framöver. För det krävs att EU godkänner utrustningen i hela EU samt att EU-kommissionen fastställer tekniska baskrav. Ett nytt test med en av de främsta av dagens skannertekniker kan i år komma att äga rum på Landvetter i Göteborg.

Redan 2005 avslöjade Ny Teknik att Landvetter som första flygplats i Sverige var på väg att testa nakenkameror. Men tekniken var tidigt ute.

Inte förrän 2008 genomförde Luftfartsverkets säkerhetsansvariga på Landvetter ett test, dock utan att flygresenärer deltog. Säkerhetschefen på Landvetter, Dan Larsson, ansåg emellertid att tekniken ännu inte var tillräckligt mogen.

Han har dock behållit kontakten med kameratillverkaren, det brittiska företaget Thruvision. Bolaget har nu en färdig produkt kallad T8000 som bygger på passiv millimetervågsteknik. Enligt tillverkaren upptäcker den vapen, sprängmedel, vätskor, keramik, gel och narkotika under kläder.

- Vi tycker att den här tekniken har fördelar gentemot andra, eftersom den inte sänder ut några elektromagnetiska vågor, utan fungerar som en värmekamera som avläser temperaturskillnader. Men vi väntar vi på mer information från tillverkaren innan vi tar beslut om att testa, säger Dan Larsson.

Ingen universalmetod

Nakenskannrar kan missa sprängmedel. De utgör ingen universalmetod som kan upptäcka alla slags terroristhot. Det uppger Anders Lennerman, Luftfartsverkets säkerhetschef på Arlanda.

- Men de är bättre än metallbågarna på att upptäcka dolda föremål, säger han.

Den svenske sprängmedelsexperten Henric Östmark som arbetar på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, bedömer att nakenskannrarna som kontrollmetod måste kompletteras med bombdetektorer. Sådan finns redan i dag exempelvis på Arlanda.

- Skannrarna kan hitta föremål men måste kompletteras med annan teknisk utrustning som kan dofta eller känna av sprängämnespartiklar, så kallade sniffers, för att öka chanserna att upptäcka sprängmedel, säger han.

Enligt Henric Östmark finns det sätt som terrorister kan använda för ”lura” skannrarna så att sprängmedel klistrad mot huden inte syns. Men vilka tillvägagångssätten är vill han inte gå in på.

Integritetsskäl har stoppat skannrarna

Kroppsskanning har inte införts av EUs myndigheter. Inte minst eftersom EU-parlamentet blockerat ett införande av integritetsskäl. Men även enskilda medlemsländer som Spanien hör till de tveksamma.

Enskilda medlemsländer kan testa kroppsskannrar och, om hotbilden mot nationen är hög, installera dem permanent. På flygplatsen Schiphol utanför Amsterdam finns i dag 15 skannrar som regeringen i Nederländerna sagt sig vilja införa permanent.

För att få testa tekniken bland passagerarna behöver flygplatser i Europa tillstånd från EU-kommissionen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer