Så lyder Hawkings senaste teori om universum

2018-05-04 14:35  
Professor Stephen Hawking under en presskonferens 2014. Foto: Kirsty Wigglesworth

Universum behöver inte vara så komplex som många tror, enligt Stephen Hawkings senast publicerade studie.

Fysikerna Stephen Hawking och Thomas Hertog hann tillsammans ta sig an frågan om universums ursprung innan Hawking gick bort 76 år gammal i mars i år.

I en studie som publicerades i Journal of High Energy Physics den 2 maj beskriver Stephen Hawking och Thomas Hertog varför antalet universum sannolikt inte är så många och olika som man tidigare har trott.

Big bang ska enligt en i dag populär teori ha åtföljts av upprepade utbrott av ”kosmisk inflation”, som har resulterat i ett oändligt antal universum. Vårt universum befinner sig enligt denna idé i en ”bubbla” i rumtiden som en av många bubblor, där vissa expanderar och andra är kortlivade, vissa är tomma och andra är fulla av materia.

För brittiska The Guardian förklarar Thomas Hertog att antalet universum kan vara betydligt färre än man tidigare har trott. Han och Stephen Hawking minskar antalet ”till en mer hanterlig mängd som alla liknar varandra”.

”Det ger oss hopp om att vi kan komma fram till en helt förutsägbar ram för kosmologin” säger han till tidningen.

Det här är inte Stephen Hawkings sista studie. Åtminstone två till är på gång. Båda handlar om svarta hål, berättar The Guardian.                        

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer