Så lyckades fyra andra företag

2014-04-15 05:29  

Tävlingar, skådespelare och öppen innovation. Det finns många knep för att locka fram kreativiteten på utvecklingsavdelningen. Här är några satsningar som Ny Teknik skrivit om tidigare.

Fönstertillverkaren Inwido bjöd in till en entreprenörstävling tillsammans med teknikparken Ideon i Lund år 2012. Bland deltagarna fanns studenter och professorer såväl som företag. Totalt kläckte de runt 20 idéer.

Nu i februari gjorde företaget en stor lansering, där några av förslagen ingår. Det är varumärket IQ som ger fönster och dörrar nya funktioner, bland annat app-styrd låskontroll, integrerad kamera­övervakning och dimbara glas.

Samsung sökte nya idéer för sina videokameror genom att hänga med tonåringar i Edinburgh häromåret. Det visade sig att det alltid var samma person som filmade resten av gänget, eftersom de andra ogillade den tidsödande redigeringen efteråt.

Tillbaka på kontoret arrangerade Samsung ett ”crazy idea”-möte med ungefär 20 personer med olika kompetenser. En skådespelare och en trummande musikprofessor bidrog till att släppa hämningarna. Resultatet blev bland annat en ny bokmärkesknapp på företagets videokameror.

Hygien- och papperskoncernen SCA arbetar sedan år 2006 med öppen innovation, en het trend som innebär att utvecklingsavdelningen öppnar upp för idéer utifrån. I fjol lanserade företaget en ny innovationsportal på nätet. Där beskrivs aktuella utmaningar och externa parter bjuds in för att bidra med lösningar. Ett exempel på utmaning just nu är att förhindra obehagliga lukter från inkontinensskydd.

Mölnlycke Health Care i Göteborg startade i mitten av 1990-talet en innovationsgrupp för att hitta problem inom sårvård och lösa dem med radikala innovationer. Gruppen fick senare namnet Columbus-gruppen, med inspiration från Christoffer Columbus: man kanske inte hittar vad man söker, men finner att något annat bra i stället.

Arbetet har lett till flera nya produktkategorier inom sårvård.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer