Så lite behövs för <br/> att starta turbulens

2011-03-22 10:58  
Luca Brandt

Forskare vid KTH har studerat hur liten störning som behövs för att sägga igång turbulens i strömning. Resultatet kan komma att användas i förbränningsmotorer.

Det är Luca Brandt, universitetslektor och forskare inom strömningsmekanik vid KTH, som tillsammans med en grupp forskare vid forskningscentret Linné Flow Centre tittat på hur turbulent strömning uppkommer.

En typisk situation är att man har en jämn så kallad laminär strömning som störs en aning i någon enskild punkt, vilket mycket snabbt resulterar i virvlar och kaotisk så kallad turbulent strömning.

Forskarna har nu kommit fram till att energin i störningen kan vara tiotusentals gånger mindre än energin i den turbulenta strömningen som uppstår.

– Energin i den turbulenta strömningen är 30.000 gånger större än i den initiala störningen, säger Luca Brandt till Ny Teknik.

Turbulens skapar energiförluster, och de nya rönen kan vara ett första steg mot att undvika turbulens i vissa situationer, exempelvis i rör.

De kan också komma att användas för tillfällen då turbulens är fördelaktigt.

– I ett förbränningrum i en motor vill man ha turbulens för att erhålla den bästa mixen mellan luft och bränsle. Det ligger en bit fram i tiden, men forskningsresultatet kan utgöra en grund för bättre förståelse för detta, säger Luca Brandt.

I forskargruppen vid KTH ingår även doktoranden Antonios Monokrousos och professorn Dan Henningson, och de har samarbetat med professor Alessandro Bottaro från Università di Genova.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer