Så kan internet bli 100 gånger snabbare

2018-10-25 11:45  
Fiberoptisk kabel Foto: chaitawat/Pixabay

Ett nytt vetenskapligt genombrott inom fiberoptiken kan göra framtidens internet supersnabbt.

En fiberoptisk kabel använder sig av ljuspulser för överföring av information. Dagens teknik har dock sina begränsningar. Informationen lagras i ljusets färgspektrum, och nyttjar ljusets vågform, horisontellt eller vertikalt. Forskare vid australiensiska RMIT University har utvecklat ytterligare ett sätt att lagra och läsa information, vilket kan göra framtidens internet upp till 100 gånger snabbare, berättar The Guardian.

Forskarna har utgått från en metod där fibern vrider ljuset i en spiral. Det ger en ny, tredje, dimension för informationslagring.

– Det är som DNA, om du tittar på dubbelspiralen. Ju mer du kan använda vinkelmomentet desto mer information kan du lagra, förklarar RMIT-forskaren Min Gu för The Guardian.

Läs mer: Här är de 20 länderna som har snabbast bredband

Till detta behövs en detektor, som kan läsa av informationen och visa den i mobila applikationer. Forskarlaget har tagit fram en nano-elektronisk detektor, tunn som ett hårstrå, som passar i änden av en optisk fiber som kan göra just det.

Detta kan vara nyckeln till ett supersnabbt internet.

– Vår nano-elektroniska detektor är som ett öga som kan se informationen i det vridna ljuset och avkoda det för att det ska förstås av elektronik. Teknikens höga prestanda, låga kostnad och storlek gör det till en livskraftig applikation för nästa generations bredbandsoptiska kommunikation, säger Min Gu i ett uttalande på RMIT Universitys hemsida.

Studien "Angular-momentum nanometrology in an ultrathin plasmonic topological insulator film” har publicerats i Nature Communications.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer