Innovation

Så kan allt donerat blod få magiska blodgruppen O

Blodgivarna med åtråvärda blodgruppen O är få. Men det är den blodgruppen alla sjukhus vill ha. Den är nämligen en "universallösning". Foto: Montuno

O är blodgruppen som alla sjukhus vill ha – men ofta är givarna för få. Nu arbetar forskare i Kanada på ett enzym som kan förvandla blodceller i A- och B-gruppen till universallösningen O.  

Publicerad

Transfusioner är bara möjliga mellan personer med vissa blodgrupper: någon med blodgrupp A kan exempelvis donera till någon med A eller AB men inte B. Men O, även kallad noll, går att ge till samtliga grupper. Å andra sidan kan personer med blodgrupp O bara ta emot blod från andra med samma blodgrupp.

Den negativa reaktionen mellan vissa blodgrupper beror på sockerarter som sitter på de röda blodkropparnas utsida hos A, B samt AB. Dessa antigener anfalls av det egna immunförsvaret om de introduceras i fel blodgrupp. Skälet till att O kan ges till alla är att gruppen saknar antigenerna. Följaktligen är efterfrågan på nollornas blod stort, och många blodbanker kämpar för att hålla förråden fyllda med O.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här