Så fungerar den magnifika kulmaskinen

2016-03-11 10:14  

Tvåtusen stålkulor snurrar runt i den enorma maskinen och spelar en komplicerad melodi på trummor, bas och vibrafon medan Martin Molin vevar på hjulet som driver hela konstruktionen. Videon med maskinen har snabbt fått en enorm spridning.

– När jag började i november 2014 var planen att det skulle vara klart innan jul 2014, istället blev det i januari 2016, säger Martin Molin, medlem i bandet Wintergatan, som står bakom det enorma bygget.

Inspirationen kommer från flera olika ställen och Martin Molin berättar att det finns en stor kultur kring byggandet av kul-drivna maskiner. En annan inspirationskälla de mekaniska musikinstrument som tillverkades i Europa under 1800-talet. Under en period var det finare att köpa stora programmeringsbara maskiner än att ha levande musik på fester, berättar Martin Molin.

– De maskinerna äter min maskin till frukost, skämtar han.

Hjärtat i hans spelande kulmaskin är de två stora programmeringshjulen som sitter i mitten och kontrollerar kulornas rörelser. De är täckta av ett nät av hål som han kan stoppa in små pluggar it. Varje plugg får maskinen att släppa en kula i någon av de 22 kanalerna som var och en skapar en ton.

– Pluggen lyften en mekanisk del som släpper en kula, så placeringen av när och var en kula faller medan man vevar framåt, säger Martin Molin.

Samma typ av mekanik finns i många äldre klocktorn som spela melodier, då sitter programmeringshjulen ofta i källaren och styr klockorna med rep.

Själva byggandet av maskinen var en lång och improviserad process. Martin Molin berättar att jobbade litegrann som en kläddesigner som inte använder mönster utan skapar sina kläder direkt på en provdocka.

– Det finns rena mått eller så utan allting är byggt för att passa på just den platsen, och ofta byggde jag om prototyperna en sex, sju gånger innan de slutligen hamnade på maskinen, säger han.

Den största utmaningen var att få maskinen att bara släppa en kula i taget. Han förkastade mängder av olika lösningar och är inte helt nöjd med den som finns i maskinen idag heller.

– Det är en av grejerna jag funderar på att göra om igen, har en mycket bättre idé som skulle göra den mer driftsäker, säger han.

För nästa steg är att bygga en ny version av musikmaskinen, tanken är att bandet Wintergatan ska kunna spela live med maskinen, och de har redan fått flera förfrågningar om olika spelningar. Men idag är inte maskinen tillräckligt robust för att klara av det. Martin Molin pratar gärna om alla misstag han har gjort i designen.

– Jag byggde inte in några felmarginaler, jag testade den alltid under perfekta omständigheter med bara en kula i taget. Men i verkligheten är det en massa kulor och den skakar när jag spelar på den, säger han.

När den nya versionen är klar vågar han inte gissa, speciellt inte med tanke på hur fel han uppskattade tiden första gången. Förutom videon där man kan se maskinen spela har han också gjort två filmer där han berättar om mekaniken och man kan se hur de olika delarna fungerar. Se alla filmklipp via Wintergatans Youtubekanal.

   

   

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Torill Kornfeldt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt