Innovation

Så får de betongreparationen att gå dubbelt så snabbt

Foto: Nanyang Technological University
Foto: Nanyang Technological University

Forskarnas självhäftande FRP-ark härdas med ljus. Uppfinningen halverar den personalstyrka som reparerar betongen – samtidigt utförs jobbet dubbelt så snabbt.

Publicerad

Sprickor och andra skador i betong repareras ofta med fiberförstärkt polymer, FRP. Fibern i polymeren kan exempelvis utgöras av glas-, aramid- och kolfiber. Nu har Nanyang Technological University i Singapore utvecklat ett sätt att snabba på arbetet avsevärt och med färre händer.

Universitetet har utvecklat en teknik som de kallar FasRaP – Fast Wrapping Fibre Reinforced Polymer. Den består av glasfiberförstärkta polymer-ark som är täckta med en självhäftande harts – och den härdar endast vid ljusexponering. Enligt universitetet krävs det i vanliga fall upp till sex personer för att utföra reparationerna, men med FasRaP kan jobbet göras av tre personer – och det tar bara hälften så lång tid.

Tack vare att hartset aktiveras med ljus kan det förappliceras på arken under kontrollerade former i fabriken och sedan levereras på rulle – ungefär som dubbelhäftande tejp. Det bidrar till att kvalitén på det utförda arbetet höjs, jämfört med ett manuellt applicerat material.

Den snabbare processen innebär inte att man ger efter för kraven på hållfasthet. Tester utförda på en betongpelare som hade lindats med FasRaP kunde utstå ett 80 procent större tryck än en naken pelare, vilket är likvärdigt med traditionell FRP. Materialet utgör också ett effektivt skydd av strukturer vid sprängningar.

– Vår uppfinning låter företag sänka sina personalkostnader, öka sin effektivitet och gör det mycket enklare att utföra strukturella förstärkningar. Det här kommer hjälpa dem att hantera framtida krav på byggstandard och förlänga livet på äldre byggnader och andra strukturer, i takt med att Singapore och andra städer åldras, säger projektledaren vid Nanyang Technological University, Ng Kee Woei, till New Atlas.