Så fajtas Lund för forskningen

2010-03-23 23:00  
AstraZeneca är ett av världens ledande läkemedelsföretag vars produkter säljs i mer än hundra länder. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix samt Astra Zeneca. Montage: Ny Teknik.

Räddningsplanen för Lund efter Astra Zenecas nedläggning börjar ta form. Målet är att använda företagets labb och de drygt 700 forskare som blir kvar för att stärka den medicinska forskningen i regionen.

Den centrala pusselbiten är företagets fastighet, som innehåller avancerade labb och med över 100 000 kvadratmeter yta är lika stor som hela teknikparken Ideon. Den ingår i den fyra punkters räddningsplan som Lunds universitet har tagit fram tillsammans med region Skåne och kommunerna i Lund och Malmö.

- Astra Zeneca har sagt att de ska visa stort samhällsansvar när de lämnar Lund, och det är lovande. Om förutsättningarna ges ska det gå att skapa jobb till dem som blir kvar här, säger Per Eriksson, rektor för Lunds universitet.

- Det här är en fantastisk resurs som frigörs, vi vill definitivt vara med, men vi kan inte göra det ensamma, säger Hans Möller, vd för teknikparken Ideon, närmaste granne med Astra Zeneca.

* Punkt ett i räddningsplanen är att få i gång nya verksamheter i lokalerna. Teknikparken Ideon vill gärna bygga upp en företagsinkubator där bland annat avknoppningar från Astra Zeneca kan få hjälp att komma i gång.

* Punkt två är att locka andra företag i regionen till Lund. Astra Zeneca har både avancerade medicinlabb och renrum som kan användas av andra typer av företag, exempelvis på materialområdet.

* Punkt tre är att hjälpa innovationsföretag på medicinområdet att rekrytera bland Astra Zenecas forskare. Av företagets 900 anställda i Lund väntas högst 200 flytta med till Mölndal.

Innovationsföretagen, med högre risker och lägre löner än en läkemedelsjätte, får nu en chans att knyta erfarna forskare till sig.

* Punkt fyra handlar om att underlätta för de Astra Zenecaforskare som börjar veckopendla till Mölndal. Tanken är att erbjuda dem en kvalificerad arbetsplats någon dag i veckan.

Fakta

1.Ideon vill bygga en företags-inkubator i Astra Zenecas lokaler, som är lika stora som Ideons.

2. Till Astra Zenecas moderna forskningslokaler ska man försöka hitta nya hyres-gäster från regionen.

3.700 forskare blir kvar i Lund. Det finns flera företag som kan hitta erfarna forskare i den här gruppen.

4.De Astra Zeneca-forskare som pendlar till Mölndal får stöd.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer