Så blockerade forskarna plågsamma minnen (i mushjärnor)

2021-11-12 14:21  
Optogenetik går ut på att styra nervceller med ljus. Foto: Pixabay

Med hjälp av ny teknik har forskare lyckats stoppa specifika minnen från att fastna hos möss. Fyndet kan bidra till framtida behandlingar av depression och PTSD hos människor.

Vad har hänt?

Forskare i Japan har hittat ett sätt att använda ljus för att förhindra minnen från att fastna hos möss, berättar Stat News.

Hur har det gått till?

Tekniken som de japanska forskarna har utgått från kallas optogenetik, som går ut på att styra nervceller med ljus. Metoden bygger på att man modifierar enskilda nervceller i hjärnan med en gen som producerar ett ljuskänsligt protein. Med hjälp av ljuspåverkan kan man sedan slå av eller på dessa celler.  

Läs mer: Kan tekniken hjälpa dig att få bättre sömn?

I det här fallet har forskarna använt sig av tekniken och lyckats rikta in sig på specifika synapser på nervceller vid en specifik tidpunkt. Det har gjort att möss inte har kunnat skapa de förbindelser som krävs för att forma nya minnen och få dem att fastna. I experimentet har möss glömt bort att de dagen innan har fått en stöt i en mörk kammare, och har därför gått in där igen dagen därpå utan att vara försiktiga eller frysa till. Och de har då återigen, intet ont anande, fått en stöt.

Forskarna har lyckats hitta precis rätt tidpunkt och plats för när minnet av den första stöten formats i hjärnan, och har därmed kunnat få bort minnet. De har också försökt blockera mer avlägsna minnen, som är kopplade till en annan region av hjärnan. De lyckades när testade sin metod två dagar efter en händelse, men när de gjorde det 25 dagar efteråt hade minnet fastnat och mössen blev rädda.

Vad kan studien leda till?

Det är inte aktuellt att använda sig av optogenetik på människors hjärnor. Men studien kan bli ett steg på vägen mot att utveckla nya läkemedel mot exempelvis depression och posttraumatiskt stressyndrom, ptsd. En behandling skulle kunna ta bort eller dämpa specifika minnen som är kopplade till ett trauma. Det krävs dock mer forskning för att förstå alla sätt som hjärnan lagrar information och minnen, och mekanismerna bakom.

Läs mer: Test: Oura Ring – ”Ringen säger åt mig: Prioritera återhämtning”

Studien ”Stepwise synaptic plasticity events drive the early phase of memory consolidation” har publicerats i Science.

Ania Obminska

Mer om: Hjärnan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer