Så blir vinet svavelfritt

2014-06-02 12:48  

Forskare har hittat en ny metod som ersätter svaveldioxid som konserveringsmedel i vin.

Svaveldioxid har använts som konserveringsmedel för vin i mer än 2 000 år. Det var romarna som kom på att svavel i levande ljus kunde användas för att förbehandla vintunnor och motverka att drycken förstördes.

Svaveldioxiden som tillsätts till nästan alla viner dödar mikroorganismer och fungerar som antioxidant, vilket skyddar smaken vid lagring. Problemet är att tillsatsen, med beteckningen E220, kan ge allergiska reaktioner. Astma är en av dessa. Men nu finns kanske ett bättre sätt.

Forskare i eu-projektet "Preservewine-Demo" kan nu åstadkomma samma sak med gas under högt tryck. Kvävgas eller argon löses i vinet vid 500 bars tryck och en temperatur under 40 grader. Gasen diffunderar in i cellerna hos de mikroorganismer som finns i vinet. När trycket sedan sänks hastigt expanderar gasen och får cellerna att brista. Resultatet ska bli lagringsbart vin utan smakpåverkan. Men helt svavelfritt blir vinet ändå inte. Små mängder svaveldioxid kan också bildas under jäsningsprocessen.

Forskarna har byggt en testanläggning tillsammans med det tyska företaget Edecto. Nu ska en mobil anläggning konstrueras för en turné bland vinodlarna.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer