Så blir supermaterialet magnetiskt

2009-09-07 10:16  

En ny ytbehandling gör supermaterialet grafen magnetiskt. Det kan bana vägen för framtidens elektronik, enligt en internationell forskargrupp.

Grafen (med betoning påe) är fortfarande ett av de hetaste materialen i forskarvärlden. Materialet, som upptäcktes för fem år sedan, består av ett enda lager kolatomer i ett hönsnätsliknande mönster. Egenskaperna är extremt goda. Det är exempelvis urstarkt och transporterar elektroner väldigt fort, vilket kan ge betydligt snabbare transistorer i framtiden.

I början av året visade en brittisk forskargrupp hur materialet kan få isolerande och halvledande egenskaper också. De utsatte grafenbitar för väteplasma varpå en väteatom fäste till varje kolatom. Resultatet blev det nya halvledande supermaterialet grafan.

Nu presenteras uppföljaren: grafon. Den här gången är det ett internationellt forskarteam som ligger bakom rönen. Deras metod går ut på att enbart förse hälften av kolatomerna med varsin väteatom. Vips blir materialet magnetiskt.

Forskarna hoppas att det nya grafonet ska bli en het kandidat för framtida tillämpningar inom spinntronik. Då utnyttjas elektronernas spinn för att magnetiskt styra elektroner i elektronikkretsar. Fast det är en bit kvar innan dessa framtida kretsar blir verklighet. Än så länge har forskarna bara presenterat en teoretisk modell.

Forskarna, som publicerat sina rön i American Chemical Society's tidsskrift Nano Letter, kommer från amerikanska Virginia Commonwealth University, kinesiska Peking University och Chinese Academy of Science samt japanska Tohoku University.

Charlotta von Schultz

Mer om: Grafon Grafen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer