Så blir rökdykaren säkrare med ny mask

2009-10-13 23:00  

Kompakt, pålitligt och lätt att använda. Ett kommunikationssystem inbyggt i masken ska göra rökdykaren mer effektiv. Amerikanska och brittiska brandförsvar har redan beställt den nya, svenska tekniken. På Tekniska mässan den här veckan belönades masken med Stora Embeddedpriset.

Glapp i kommunikationsradion är ett problem som irriterar många rökdykare som kämpar under stark tidspress i extrem hetta.

Nu har utvecklingsföretaget Interspiro tillsammans med konsultbolaget Prevas utvecklat en lösning som ska göra kommunikationen både säkrare och effektivare.

- Allt är inbyggt i andningsmasken i en ergonomiskt vettig design. Det tror vi är helt unikt, säger Roland Tschöp, som är utvecklingschef på Interspiro.

Rökdykaren får hjälp att kommunicera på tre olika sätt.

- Kollegerna når man genom att prata rätt ut i masken. Då öppnas automatiskt en radiokanal till de övriga rökdykarna i teamet.

- För att tala med räddnings-ledaren utanför byggnaden trycker man på en sändningsknapp som aktiverar långdistansradion.

- Brandoffren hör lättare vad man säger tack vare en extern högtalare som förstärker rökdykarens stämma.

Hela systemet är trådlöst, så brandmännen slipper sladdar som kommer i vägen eller glappar. Dessutom filtreras störande ljud som tunga andetag, skärsågar och brandslangar bort.

- En av svårigheterna har varit att få algoritmerna att skilja på s-ljud och väsande andetag, säger projektledare Jacob Norrby på Prevas.

Andra utmaningar har varit att se till att utrustningen är liten och kompakt, klarar den tuffa miljön och har låg strömförbrukning så att brandmännen slipper släpa på tunga batterier.

Det nya kommunikationssystemet har enligt Interspiro testats av brandmän i såväl Sverige som utomlands -fast inte vid riktiga bränder ännu. Nu under årets fjärde kvartal räknar företaget med att starta försäljningen.

- Vi har redan flera kunder i Sverige, USA och Storbritannien som säger att de kommer att köpa, säger Mikael Andersson, produktchef på Interspiro.

Företaget, som ursprungligen ingick i AGA-koncernen, lanserade den första andningsutrustningen redan på 1920-talet av den dåvarande divisionen AGA Spiro, som nu är bolaget Interspiro.

Interspiro

Ort: Lidingö.

Anställda: 155, varav 67 i Sverige.

Grundades: 1983, tidigare ingick bolaget i AGA.

Omsättning 2008: 350 miljoner kronor.

Ägare: Amerikanska Ocenco.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer