Så blir kyldisken snål

2009-06-09 15:59  
Caroline Haglund Stignor

Byt ut dagens värmeväxlare mot teknik från lastbilar. Då kan livsmedelsbutikernas energislukande kyldiskar bli snålare.

Fem meter kyldisk drar ungefär lika mycket energi som en eluppvärmd villa. Men med en ny typ av värmeväxlare kan runt 15 procent av energin sparas in. Det visar en doktorsavhandling av Caroline Haglund Stignor, forskare vid SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, i Borås.

I botten av dagens kyldiskar finns ofta värmeväxlare med runda rör fyllda med trögflytande köldbärarvätskor. För att luften ska kylas måste temperaturskillnaden mellan luft och vätska vara stor, vilket kräver mycket elenergi. Caroline Haglund Stignor har istället undersökt olika typer av värmeväxlare som normalt används i bilar och lastbilar. Det rör sig exempelvis om platta tuber i lätta, billiga metaller som modifierats för att passa för det nya användningsområdet.

– Det är geometrierna som är avgörande. Värmen ska inte behöva transporteras så lång väg och pumpeffekten ska vara låg, säger hon.

Hennes experiment visar att bli runt 15 procent av elförbrukningen kan sparas med de nya värmeväxlarna. Fast kostnaden kan bli högre.

– Det är svårt att säga om kostnaden blir högre eller lägre, eftersom det beror på vilka volymer värmeväxlarna tillverkas i. Men jag ser det absolut som ett realistiskt alternativ, säger Caroline Haglund Stignor som berättar att många har visat intresse för resultaten från olika länder.

Den totala energibesparingen kan bli stor om den nya typen av värmeväxlare införs i alla kyldiskar. I mitten av 1990-talet uppskattade SP att det fanns 10 löpmil kyldiskar i Sverige.

– Och det har definitivt inte blivit färre kyldiskar sedan dess. Bland annat färdigmaten har ökat mycket, säger Caroline Haglund Stignor.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer